Pazartesi, Mayıs 09, 2016

KESTANELİ TURTA


ALTIN TABAK 

Öğretici Metodlarla Hazırlanmış
Ansiklopedik Dergi

Cilt 1

Güzel Sanatlar Matbaası A.Ş.

1968











Kullanılacak melzeme: 

400 gr tereyağı 
300 gr toz şeker
75 gr şekeri
250 gr un
yarım paket baking powder
yeteri kadar süt
3 yumurta
süslemeye yetecek kadar kestane şekerlemesi (maron glase)
400 gr haşlanmış ve şuruba batırılmış kestane
3 çorba kaşığı rhum

Yapımı

Kitaptaki orjinal metni yazıyorum. Kestane püresi yapmayı tarif ediyor. Şimdi her yerde kestane puresi de şekeri de  satılıyor. Bu zahmete gerek yok.

Haşlandıktan sonra kabukları ayıklanmış ve bir gün şurupta yatmış olan kestane yeteri kadar sütle bir kaba konur ve ateşte ısıtılır. Kestaneler ısınınca ezilerek ince süzgeçten geçirilir. 

Toz şekerin yarısı iki çorba kaşığı rhum ve mümkün olduğu kadar az suyla eritilir. 

Büyük bir porselen kasede tereyağının 350 gramı krema durumuna gelinceye kadar çırpılır. 
Çırpmaya ara vermeksizin bu kremaya azar azar kestane ezmesiyle bir kaşık rhum (1 fincan kadarı bir kenara ayrılır) ve pudra şekeri katılır. 

Bir başka porselen kasede yumurta sarıları iyice çırpılır. Çırpmaya ara vermeksizin kalan toz şeker azar azar serpilerek yedirilir. Karışım iyice köpükleşince içine kabartma tozu (baking powder) karıştırılır. Bir başka kapta bir tutam tuz katılmış yumurta akları iyice köpürtülür sonra azar azar yumurta sarılarına katılarak yavaş yavaş karıştırılır. 
Karışım iyice karıştıtan içi bir yağ kağıdıyle kaplandıktan sonra yağa bulanmış ve bunun da üstüne ince bir tabaka un serpilmiş olan dört köşe ve alçak kenarlı bir fırın tepsisine boşaltılır ve spatulayla düzgün bir duruma getirilir. Karışımın kabaracağını hesaplayarak kalıbın yarısı doldurulmalı. Kalıbı 190 derece ısıya göre ayarlanmış termostatlı bir fırına sürülmeli. 

On dakika kadar fırında bırakılmalı. Turtanın yüzü kızarmaya başlayınca (yani on dakika sonra) kalıbı fırından çıkarmalı ve nemli kalın bir bezin üzerine baş aşağı etmeli. Turtanın üstündeki yağ kağıdını çıkardıktan sonra önceden hazırlanmış olan şurubun bir bölümünü turtaya püskürtülür ve kestaneli kremanın yarısı bir spatulayla turtaya sıvanır. Sonra turtanın kızarmış yanı dışarıda kremalı yüzü ortada kalacak biçimde turta ikiye katlanır ve yağa bulanmış bir yağ kağıdına sarılır. 

Turta iyice soğuyunca kadar bu şekilde tutulur. Soğuyunca yağ kağıdı açılır, içindeki turta bir servis tabağına yerleştirilir. 

Azar azar yedirerek kalan şurup dökülür. 

Bir kenara ayrılmış olan kestane kreması  spatulayla turtanın yüzüne yayılır. Bir fincanlık kestane ezmesi de türlü biçimlerde turtanın üstüne konur. Kestane şekerlemesi de turtanın üzerine serpiştirildikten sonra tabak buzdolabına konur ve birkaç saat burada tutulduktan sonra tatlı bir kırmızı şarapla servis edilir. 


Hiç yorum yok: