Çarşamba, Mayıs 25, 2016

BRIOCHE












Malzemeler

500 gr un
10 gr tuz
75 gr toz şeker
6 adet yumurta
25 ml süt
20 gr yaş maya
300 gr tereyağı (minik küpler halinde doğranmış)

Yapılışı

Miksere veya yoğurma kabına un, toz şeker, tuz alınır harmanlanır, yumurtalar ve süt konur iyice hamur yoğurma aparatı ile mikserde yoğrulur. Yoğurma devam ederken ufalanmış maya ve yağ da yoğurma kabına ilave edilir. 

Hamur iyi özleşince mikserden alınır. Ele hafif yapışan bir hamur. Hamur dibi iyice unlanmış tepsiye alınıp üzeri düzeltilir ve streçle örtülür, buzdolabında dinlenmeye bırakılır. 

Okulda yaptığımız hamurlardan, hocamız bu hamur strece sarılı buzdolabında bir gün bekletilirse daha lezzetli olur demişti. 

Bu hamuru bir kaç şekilde kullandık. 

1. Yağlanmış Minik tart kalıplarına top top konur. 

2. Hamur yarım cm den biraz daha ince açılır üzerine nutella veya fıstık ezmesi veya kuru üzüm veya ceviz, badem, antep fıstığı, fındık gibi istenen malzeme sürülür veya serpilir. Sonra hamur rulo şeklinde sarılır ve düz bir tepsiye alınıp derin dondurucuda düzgün kesilebilmesi için bekletilir. Dilimlenecek sertliğe gelince hamur 3-4 cm kalınlığında dilimlenir ve yağlanmış tepsiye dizilir. 




3. Hamur tart hamuru olarak kullanılır. Tart kalıbına yayıp üzerine istenen meyveler konur.

4. Ortası delik kek kalıbında kek gibi pişirilir. 







5. Dikdörgen kek kalıbına top top konup ekmek olarak da pişirilebilir.






Tepsiye veya mini tart kalıplarına alınınca mayalanma için bekletilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 180 derecede pişirilir. 

MSA da yaptığımız tariflerden
 

Hiç yorum yok: