Çarşamba, Mayıs 25, 2016

CIABATTAA








Ekşi hamurdan çapılan bir tür köy ekmeği. Tadı çok güzel

Malzemeler

Starter (hamur mayası için) malzemeler

5 gr maya
300 ml su
90 ml süt
300 gr un 
6 gr bal

Unu derin bir kaba ele, sonra su, süt, bal, mayayı  ilave et ezerek karıştır. Kabın üzerini streçle kapla 2 saat mayalanmaya bırak. Starter hazır olunca ekmek yoğrulur.

Ekmek için malzemeler

20 gr yaş maya
300 ml su
15 ml  zeytin yağı
700 gr un

Unu ele yoğurma kabına al, ortasını havuz şeklinde aç, maya ve ılık suyun yarısını ortaya koy hafifçe maya eriyene kadar karıştır sonra zeytin yağını ilave et ve starter ı da ortaya alıp kenarlardan unları alarak yoğurmaya başla, kalan suyu ilave ederek yoğurma işlemini tamamla. 
Bu hamur ele yapışan, elini çekince uzayan bir hamur. Tezgaha alıp ortadan ikiye bölüp birbirinin üzerine koyarak  (bu hareket defalarca tekrarlanır) hamur toparlanır. Bu işlemi hocamız tezgaha vurur gibi hamurları atarak yapışkanlığını azaltı. Ama yine de sert bir hamur olmuyor. Sonra tezgah hamurun konacağı alan kadar unlanır ve hamur üzerine konur. Üzeri kapatılarak mayalanmaya bırakılır.

Evde yaparken yoğurma kabının dibini unlayıp hamuru üzerine koyabilirsiniz. Kabı da streçle kaplayıp mayalanmaya bırakınız. 

Hamur mayalanınca unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığından biraz daha ince açılır. Bıçakla hamur dikdörtgen parçalara 5x10 cm  bölünür. Yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine elekten un elenir. Üzerlerini örtecek kadar un yeterli olur. Mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanınca bir saat sonra 180 dereceden başlayıp sonra 200 dereceye çıkan sıcaklıkta altın sarısı olana kadar pişirilir. 


MSA da yaptığımız tariflerden.

Hiç yorum yok: