Cumartesi, Mayıs 21, 2016

ANTEP FISTIKLI BAKLAVA





Malzemeler

1 kg baklavalık yufka veya aşağıdaki malzemelerle yufka yapılır. 
1 kg. sert buğday unu
3 yumurta
10 gr. tuz
su
150 gr nişasta
700 gr. sadeyağ

İçi için 

500 gr. Antep Fıstığı içi (boz fıstık) çekilmiş

Kaymak
750 ml. süt
75 gr. irmik
Bir tencereye süt ve irmik alınır. Orta dereceli ateşte muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Soguması için kenarda bekletilir. 

Kıvam için: 1 kg. toz şeker, 450 ml. su.

Yapılışı

Yumurtalar iyice çırpılır, unun ortası açılarak çırpılmış yumurtalar, su, tuz eklenir ve yoğrulur. (Hamur, kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır.)
Dinlendirilmiş hamur pazılara bölünüp oklava ile ince açılır. Tezgaha nişasta serpilerek yufkalar iyice inceltilir. 

Yağlanmış tepsiye aralarına sadeyağ serpilen kat kat yufkalar yerleştirilir. 

Araya irmik ve sütle hazırlanan kaymak ve çekilmiş Antep Fıstığı eşit miktarda yayılır, diğer yufkalar yerleştirilerek katlar tamamlanır. Kare veya dikdörtgen şeklinde ya da havuç dilimi gibi kesildikten sonra üzerine ılık sadeyağ gezdirilip fırına verilir.

1 kg. şeker ve 450 ml. su kaynatılarak kıvam hazırlanır. Fırından çıkartılan baklava sıcak şerbeti verildikten sonra yerinden oynatılmadan soğuyuncaya kadar bekletilir. Ardından servis yapılır. 

Hiç yorum yok: