Cuma, Mayıs 27, 2016

HAMBURGER EKMEĞİ








Malzemeler

500 gr un
50 gr toz şeker
25 gr yaş maya
25 ml sıvı yağ
1 adet yumurta
12 gr tuz
200 gr süt

Üzeri için

Yumurta sarısı
susam

Yapılışı

Yoğurma kabına un elenir. Maya ve süt bir kasede eritilir ve bir yumurta ilave edilip karıştırılır. Un nun ortası havuz şeklinde açılır. Mayalı karışım ortaya dökülür. Kenarlardaki unlardan azar azar alınarak elle karıştırılıp sulu bir bulamaç yapılır. Bu bulamacın üzerine tuz, şeker, yağ da ilave edilip karıştırılır daha sonra kenarlardaki unlar da azar azar bulamaca yedirilerek yoğrulur. Ele yapışmayan bir hamur olacak. Hamur kabını streçle örtüp 1 saat mayalanmaya  bırakalım. Mayalanma işlemi bittikten sonra hamburger ekmeği boyunda eşit parçalara ayrıp yağlanmış fırın tepsisine yuvarladığımız ekmekleri aralıklar la dizelim. Şimdi 2. mayalanma için tepsimizi ılık bir yerde bekletelim. Mayalanma süresi ortamın sıcaklığına bağlı olduğu için hamurlarınız neredeyse yarısı kadar da kabarınca diye tarif edebilirim. Tepside 2. mayalanmasını tamamlamış hamurlarımızın üzerine hafifçe bastırıp üzerlerini düzeltelim. Yumurta sarısını sürüp, susam serpelim. Biz okulda 200 derecede pişirmişiz. Süresini not almamışım. Evde ki fırın da 185 dereceden başlayıp gerekirse derecede arttırıp yaklaşık 30 dakika pişiriyorum. 

Hiç yorum yok: