Cumartesi, Mayıs 21, 2016

ANTEP FISTIKLI İÇLİ KÖFTE




Malzemeler

400 gr. çiğ köftelik yağsız kıyma 
6 bardak ince köftelik bulgur (simit)
1 adet soğan
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı zeytinyağı (kızartma için) veya buharda pişirmek için su

İç harcı için: 500 gr. yağlı kıyma, 3 adet soğan, 2 yemek kaşığı sadeyağ, 1 bardak ceviz, 1/2 bardak Antep Fıstığı, 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, yenibahar. 

Yapılışı

Soğanları soyun ve ince ince doğrayın. İç Antep Fıstığı'nı bir taşım kaynatın, yumuşayan zar gibi ince kabuğunu soyun. 

Cevizi havanda iri kalacak şekilde dövün. 
 
Kıymayı bir tencerede sadeyağ ile kavurun, ince doğranmış soğanı ekleyin, soğanlar şeffaflaşıp yumuşayıncaya kadar kavurmaya devam edin. Karabiber ve yenibaharı ekleyerek karıştırın. Kıymayı ateşten alın, ceviz ve Antep Fıstığını ekleyin, soğumaya bırakın. Köfteyi kolay doldurmak için, iç harcı soğuk, hatta yağı donmuş olmalıdır.



Kenarları yüksek geniş bir yoğurma kabına soğan, çiğ köftelik kıyma, köftelik bulgur ve kırmızı biberi karıştırın. Ellerinizi azar azar su ile ıslatarak karışım macun gibi olana kadar yoğurun. Karışıma unu ekleyin ve yoğurmaya devam edin.  Eğer iyi yoğrulmazsa hamur pişerken dağılır. Bu sebeple sabırla yoğurmak gerekiyor. 


Hamur yoğrulduktan sonra her seferinde elinizi ıslatarak köfteden küçük limon büyüklüğünde parçalar koparın ve avuç içinde işaret parmağı ile köftenin içini oyun. Hazırladığınız soğumuş olan kıymalı içten ceviz büyüklüğünde bir parça alın ve oyulmuş köftenin içine koyarak ağzını kapatın. 


İnce uzun şekil verip, uçlarını yuvarlayın. Köfteleri kızgın zeytinyağında veya ayçiçek yağında kızartın. İsterseniz köfteleri yağda kızarmak yerine 10-15 dakika buharda haşlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: