Pazartesi, Mayıs 09, 2016

ÇİKOLATALI TURTA


ALTIN TABAK 

Öğretici Metodlarla Hazırlanmış
Ansiklopedik Dergi

Cilt 1

Güzel Sanatlar Matbaası A.Ş.

1968







Kullanılacak malzeme

200 gr un 
300 gr toz şeker
100 gr şekersiz kakao
6 yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı

Kreması için

3 yumurta
2 çorba kaşığı yeni çekilmiş kahve (isteyenler kahvenin miktarını azartabilirler veya kahve yerine kakao kullanabilirler.)
yeteri kadar rhum (hoşunuza giden herhagi bir likör de olabilir.)
100 gr çikolata

Üstünün süsü için

1 yumurta 
200 gr pudra şekeri
50 gr çikolata
1 limon
50 gr kişniş şekeri 

Yapımı 

Önce turtanın hamurunu hazırlamalı. İlk iş olarak 23-24 cm çapında bir turta tepsisini önce yağa sonra una bulamalı ve bir kenara bırakılmalı. 
Büyük bir porselen kaseye yumurtaların sarılarıyle şekeri koymalı ve bunları beyazlaşıp kabarıncaya kadar çırpmalı. 
Beri yanda yumurta akları da iyice çırpılıp bunları kar gibi beya bir köpük durumuna getirmeli. Sonra bu köpüğü, yavaş yavaş karıştırılacak olan yumurta sarılarının bulunduğu karışıma azar azar katmalı. Bir kabın içinde unla kakaoyu iyice karıştırmalı. Sonra bunu bir eleğe boşaltmalı ve eleği hafif hafif sallayıp bu karışımı yumurta köpüğüne katarken tahta bir kaşıkla hamuru çabuk çabuk karıştırmalı.
Hamur iyice karıştırılarak işlendikten sonra bunu bir kenarda duran turta tepsisine boşaltmalı. Turta tepsisi iyice kızdırılımış (önceden ısıtılmış) bir fırına 180 derecede (kitapta 200 derece diyor ama eski fırınlar için olabilir.) pişirlilmeli. Kitapta kırk dakika demiş ama çubukla kontrol edilip 35-40 dakika olabilir. 

Turtanın hamuru pişince bunu fırından çıkarıp tel bir kafesin üstüne başaşağı ederek kalıbından çıkarmalı. Sonra düzgün bir biçimde bir kenara koyup bir gün dinlendirmeli. 

Kremayı hazırlamak için buz dolabından en az iki üç saat önce çıkarılmış tereyağını ufak ufak parçalara doğrayarak bunları büyük bir porselen kaseye koymalı. Üzerine pudra şekerini döktükten sonra tahta bir kaşıkla döve döve yağla şekeri birbirine yedirerek krema durumuna getirmeli. Sonra karıştırmaya ara vermeksizin yumurtalaalı sonra krema bozulur)
Rendelenmiş çikolatayı benmari usulüyle eritmeli. Sonra bunu soğutmamalı. Koyu bir sıvı durumuna geldiği sırada porselen kasedeki kremanın yarısını almalı ve kremayı yavaş yavaş karıştırırken sıvı çikolatayı azar azar kremaya dökmeli. Çikolata kremaya iyice yedirdikten sonra içine damla damla dökerek iki çorba kaşığı rhum katılmalı. Porselen kasede kalan kremanın ikinci yarısına taze taze çekilmiş kahveyi veya kakaoyu yedirerek karıştırmalı. Sonra içinde damla damla rhum katılmalı. 

Bir gün önceden pişirilerek iyice soğutulup dinlendirilmiş olan turtayı yanlamasına beş eşit dilime bölmeli. Alt dilimin üst yüzünü rhuma batılırmış fırçayla iyice ıslatmalı. Sonra çikolatalı kremanın yarısını boşaltıp spatulayla yüzüne iyice yaymalı. Bunun üstüne bir turta dilimi oturtmalı. Bunun da üstünü rhum ile ıslatmalı ve bu sefer da kahveli kremanın yarısını boşaltıp yaymalı, Aynı işlemi sıra ile tamamlayarak turta tamamlanmalı ve aşağıda verilen süs kreması ile örtmeli. 

Süs kreması

Çikolatayı benmari usulüyle eritmeli. Çikolata bir kenarda soğurken yumurtanın akını bir porselen kasede pudra şekeriyle karıştırarak çırpmalı. Sonra buna azar azar bir limon suyunun üçte birini katmalı. Limon suyu da iyice yedirildikten sonra soğumuş olan sıvı çikolatayı karıştırılmakta olan kremaya azar azar katmalı. Süs kreması hazır olunca turtanın üstüne boşaltılmalı. Spatulayla üstüne ve yanına yaydıktan sonra kişniş şekerlerini düzenli bir biçimde turtanın üstüne serpmeli. Sonra servis vaktine kadar kalmak üzere turtayı buzdolabına kaldırmalı. 

Hiç yorum yok: