Pazartesi, Mayıs 09, 2016

AMASYA TURTASI


ALTIN TABAK 

Öğretici Metodlarla Hazırlanmış
Ansiklopedik Dergi

Cilt 1

Güzel Sanatlar Matbaası A.Ş.

1968






Kullanılacak malzemeler

125 gr toz şeker
125 gr tereyağı
200 gr un
750 gr kokulu amasya elması
tutarı 100 gr olacak kiraz ve portakal şekerlemesi karışımı
3 yumurta
3 çorba kaşığı süt
1 pk baking powder
1/4 paket meyve jölesi 

Yapımı 

Elmalardan bir tanesinin kabuğu iyice yıkanır ve bu elma altıya bölündükten sonra çekirdekleri ve sert olan çekirdek yuvaları çıkarılır. Elma dilimleri soğuk suya atılır. Öbür elmaların kabukları soyulur ince ince dilimlere bölünür. Çekirdekleri ve sert bölümleri çıkarılıp atıldıktan sonra bunlar da soğuk suya atılır. 

1/4 paket meyve jölesi paketin üstündeki tanımlamaya uyularak hazırlanır. (Yanlız konulacak su 1 gincan daha az olmalıdır.) Turtanın kalıbı yağa bulanır. Bunun üstü bir yağ kağıdıyle örtüldükten sonra yağ kağıdı da önce yağa bulanır sonra da üstüne un serpilir.

Kalıp hazırlandıktan sonra geniş bir porselen kaba yumurtaların sarılarıyle toz şekeri konur. Bunlar iyice çırpılır. Yumurta köpürünce buna erimiş ve soğuk durumda olan yağ katılır. Yağdan sonra baking powder'le karıştırılmış olan un bir elekten azar azar dökülerek çabuk çabuk karıştırılmakta olan yağlı yumurtaya katılır. Süt de katıldıktan sonra hamur iyice kabarıncaya kadar tahta bir kaşıkla yoğururcasına karıştırılır. 

Hamurun karıştırılması işi bitince bir başka bir kapta çırpılarak beyaz bir köpük durumuna getirilmiş olan yumurtaların akları (çırpılırken bir tutam tuz katmayı unutmayın) yavaş yavaş karıştırılacak olan hamura azar azar katılır.

Karışım iyice karıştırıldıktan sonra bunun yarısı kalıba başaltılır. Bu hamurun üstü ince dilimlere doğranmış elmalarla (suları iyice süzüldükten sonra) örtülür. Küçük parçalara doğranacak şekerlemeler de sağa sola serpiştirildikten sonra geri kalan hamur kalıba boşaltılır. 

Islak bir spatulayla hamurun yüzeyi düzeltildikten sonra kalıp önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 45 dakika pişirilir. Turta pişince fırından çıkarılıp bir ızgaranın üstüne baş aşağı edilerek kalıptan çıkarılır. Sonra kaydırılarak düz bir fırın tepsisine aktarılır. Yurtanın üstü dondurulmuş meyve jölesiyle bulanır. Kabuklu 6 elma dilimi de turtanın ortasına kabukları üste gelecek biçimde oturtulduktan sonra turta bir iki dakika için sıcak fırına sokulup çıkarılır ve bir kenara soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra da çayla veya portakal suyu yada limonatayla servis edilir. 

Hiç yorum yok: