Pazartesi, Mayıs 09, 2016

ELMA BOHÇADA


ALTIN TABAK 

Öğretici Metodlarla Hazırlanmış
Ansiklopedik Dergi

Cilt 1

Güzel Sanatlar Matbaası A.Ş.

1968






Kullanılacak malzemeler

6 kişilik

300 gr un
200 gr tereyağı
2 yumurta
180 gr toz şeker
100 gr çikolata
50 gr ağaçkavunu şekerlemesi
2 tatlı kaşığı toz maya
1 limon
6 amasya elması veya gümüşhane elması
4 adet kuru acıbadem kurabiyesi
2 çorba kaşığı şeftali marmelatı
1 tutam tuz

Yapımı

Bir fırın tepsisinin içi az yağ ve unla bulanır. Kalan un hamur yoğurma mermerinin üstüne boşaltılır. Unun ortası çukurlaştırılır. Buraya 150 gr toz şeker, 1 tutam tuz, küçük parçalara bölünmüş 150 gr tereyağı, toz durumdaki maya ve yumurta sarısı konur. Hepsi karıştırıldıktan sonra iyice yoğrulur. Sonra hamur bir yağ kağıdına sarılır ve buzdolabında dinlendirilir. 
Hamur dinlendirilirken özel aracıyla (kabak oyacağı herelde) elmaların çekirdekleri ve bunların çevresindeki katı bölüm çıkarılır. Sonra elmaların kabukları soyulur. 

Çikolata rendelenir. Sonra benmari usulüyle bir kapta eritilir. İçine 30 gr erimiş tereyağı havanda dövülmiş acıbadem kurabiyeleri, ince ince kıyılmış ağaç kavunu şekerlemesi ve şeftali marmelatı katılır. Bunlar iyice karıştırılarak bir macun durumuna getirilir. Elmaların için bu macunla doldurulur. 

Hamur buzdolabından çıkarılır. Üstündeki yağ kağıdı açılır. Hamur üzerine biraz un serpilen mermere konur. Hamurun kalınlığı yarım santim olacak biçimde oklava ile açılır. Sonra hamur 15x20 cm lik 6 dikdörtgene bölünür. Her hamurun ortasına içi dolmuş bir elma oturtulur. Sonra bu elmalı hamurların uçları birer bohça gibi örtülür. Dikdörtgenlerin kesimi sırasında artan hamur parçalarından yapılacak süsler bu bohçaların tepelerine oturtulur.  Bir yumurta beyazı telle çırpılarak köpürtülür. Bir fırçayla bu köpük bohçalara sürülür. Üzerine de az toz şeker sepilir. Fırın 170 dereceye ayarlanır. Bohçalar önceden yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Fırında bir saat pişirilir. 

Hiç yorum yok: