Pazar, Mayıs 08, 2016

ZENCEFİL SOSLU ÇITIR TAVUK









Malzemeler

5 parça kemiksiz şerit (julyen) halinde doğranmış tavuk
2 paket mısır nişastası

Soya sosu çok tuzlu olduğu için kesinlikle hiçbir malzemeye tuz atmıyorum. 

Tavuk marinesi için malzemeler

1/2 su bardağı soya sosu
1/2 su bardağı kırmızı şarap
1/2 su bardağı su
karabiber
1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
2 dal taze soğan






Sosu için malzemeler

1 su bardağı soya sosu
2 silme tatlı kaşığı mısır nişastası
3 diş ezilmiş sarımsak
1/4 su bardağı beyaz sirke
1 yemek kaşığı esmer şeker
1 çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil (eğer taze zencefil yerine kuru toz zencefil kullanılacaksa 1 çay kaşığının ucu ile ilave edilir.)
kıvam için yeterli miktarda su eğer kıvamı çok koyu olursa (kıvamı koyu ayran bozadan akışkan bir kıvam olacak)




Hazırlık

Derin bir kaseye tavuk marinesinde yazan malzemeler kaba alınır. Soya sosu, kırmızı şarap, su,  2 tatlı kaşığı kadar rendelenmiş taze zencefil, karabiber, ince doğranmış taze soğan hepsi karıştırılır ve şerit halinde doğranmış tavuklar bu kaba alınır ve iyice altüst edilerek tüm sosun tavuklara bulanması sağlanır. Kabı streçe sarıp buzdolabında 2-3 saat dinlenmeye alırız. 

Bu arada tavuklar pişince eklenecek sosu hazırlamak için orta büyüklükte derin bir pişirme kabına sosu için yazılan malzemeler soya sosu, beyaz sirke, esmer şeker, ezilmiş sarımsaklar, 2 tatlı kaşığı rendenin en ince tarafı ile rendelenmiş taze zencefil, çay kaşığının ucuyla toz zencefil, karabiber, yarım su bardağı su içinde eritilmiş mısır nişastası alınır, Kısık ateşte karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca altı kapatılır. Kıvamı akışkan olucak ayran gibi sulu değil boza gibi koyu da olmayacak ikisinin arası eğer koyu olursa bir yemek kaşığı su katıp sosun kıvamını azar azar su ile ayarlayabilirsiniz pişerken. Sosu kaba hazırlıyorum fakat hemen pişirmiyorum. Tavukların yarısını pişirirken sosu da ocağa kısık ateşte alıp karıştırarak pişiriyorum. Soğumamış oluyor.






Marine edilmiş tavukları pişirme

Bir kaba 2 paket mısır nişastasını alıyoruz. Buz dolabında bekleyen tavukları alıyoruz. Tavukları kızartma tavasına alıp ayçiçek yağı ile kızartmadan önce tek tek balık unlar gibi mısır unu ile her yerini kaplayıp kızgın yağda altın sarısı rengi alana kadar pişiriyoruz. 

Sonra servis kabına alıp hazırladığımız sos ile hepsini karıştırıyoruz. Biz bu tarife noodle lara yaptığımız sebzeleri de ekliyoruz. Çok güzel  oluyor. Soğumadan servis yapıyoruz. 

Sebzelerini noodle tarifinde verdim noodle için hazırladığım sebzeleri bir ölçü fazla yapıyorum ve yarısını tavuklara diğer yarısını noodle koyuyorum.








Hiç yorum yok: