Cuma, Mayıs 06, 2016

GAZEL BÖREĞİ




Burdur yöresine ait bir börek

Malzemeler

Hamuru için 

4 su bardağı un
1 su bardağı buğday nişastası
1,5 su bardağı sıvı yağ veya erimiş tereyağı 
1,5 su bardağı su
1 yumurtaı sarısı
tuz

İç malzemesi


250 gr kıyma
2 patates
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı sıvı yağ veya tereyağı
yarım demet maydanoz
tuz, karabiber

Böreğin iç malzemesini hazırlamak için soğanı ve patetesleri ayrı ayrı rendeleyin. Geniş bir tavaya soğanı sıvıyağ ile pembeleştirin. Patetesleri ve kıymayı ilave edip biraz kavurun. Ateşten alıp ince doğranmış maydanozu, tuz ve karabiberi ilave edip soğumaya bırakın. 

Hamur için yoğurma kabına unu eleyin, su ve tuzu ilave edin kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun.  Hamuru ceviz büyüklüğündeki parçalara ayırıp üzerini nemli bir bez ile kapatıp 15-20 dakka dinlendirin. 

Daha sonra bezeleri nişasta serperek okava ile tepsi büyüklüğünde ince yufkalar halinde açın. Yağlanmış fırın tepsisine bir yufkayı yayın. Yufkanın üzerine erimiş tereyağı sürerek yufkaların yarısını bu şekilde döşeyin. Hazırladığınız iç malzemeyi  yayıp kalan yufkaları da aralarına tereyağı gezdirerek kat kat yayın.  Bir çorba kaığı sıvı yağ veye erimiş tereyağı ve yumurta sarısını çırpıp sürün. 30 dakika bu şekilde bekletin, böreği kareler halinde kesin. Karelerin iki ucundan tekrar keserek üçgen şekli verin. Önceden ısıtılmış fırında 180-200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. 

Hiç yorum yok: