ALTIN TABAK
Öğretici Metodlarla Hazırlanmış
Ansiklopedik Dergi
Cilt 1
Güzel Sanatlar Matbaası A.Ş.
1968
Malzemeler 6 kişilik
Hamuru için
400 gr un
200 gr kavram yağı ( Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların karkasının kavram bölgesinde bulunan yağ "kavram yağı" denir. Köftede direkt olarak kullanılan yağ. Gömlek yağı veya iç yağ da deniyor.)
1 adet yumurta
Yarım çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar tuz
İç Malzemesi
750 gr patates
250 gr kuzu eti (nohut iriliğinde)
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurta
1 baş arpacık soğan
Yeteri kadar tuz, karabiber
1 tutam tarçın
Yapımı
Hamur yoğurma mermerinin üstüne unu eleyerek dökün. Üstüne bir tutam tuz serptikten sonra ısıtmadan eriteceğiniz yağı karıştıracağınız una azar azar katın. Yumurtayı da kattıktan sonra hamuru yoğurun. Sonra iyice yağa bulanmış bir yağ kağıdına sarıp buzdolabına kaldırın ve bir saat kadar dinlendirin.
Hamur dinlenirken siz içini hazırlayın.
Doğranmış ve iyice yıkanıp süzülmüş kuzu etini bir kaba koyun. Temizlendiktensonra yıkayadığınız maydanozu kıyıp ete ekleyin. Arpacık soğanını etin üzerine rendeleyin.
Kabuklarını soyduktan sonra patatesleri küçük parçalara doğrayın.
Hamuru buzdolabindan çıkarın. Dörtebirini bir kenera ayırın. Dörtte üçünü hafifçe unlayacağınız hamur mermerinin üstüne koyun, medaneyle kalıbınızın içini ve yanını kaplayacak kadar açın. Hamur kalınlığı bir kaç milimetreden kalın olmamalıdır. Sonra bu hamurun içini iyice yağa ve una buladığınız kalıbın içine düzenli bir biçimde yerleştirin.
Kalıbın içi ve yanları hamurla örtüldükten sonra patateslerin yarısını kalıba dökün. Bunları düzenledikten sonra tuzunu biberini ve tarçının yarısını serpin. Bu patates katının üstüne et karışımını yayın. Bunun da üstüne geri kalan patatesleri düzenli bir şekilde koyun. Yine gerektiği kadar tuz, karabiber ve kalan tarçını serptikten sonra bir kenara ayırdığınız hamuru merdaneyle açıp kalıbın üstüne yayın.
Parmaklarınızı ıslatarak kalıbın altından uzanan hamurun uçlarıyle kalıbın üstüne yaydığınız hamurun uçlarını birleştirin. Yumurtayı bir kasede çırpın. Sonra fırçayla hamurun üstünü iyice sürün. Kalıbın üstüe bir yağlı kağıt koyduktan sonra kalıbı kızgın fırına (önceden ısıtılmış) sürün. 35-40 dakika kadar pişirileck olan bu yemeği birinci yemek olarak sofraya çıkarmak mümkündür. Bununla birlikte bazı kimseler bunu az salçalı bir et yemeğine garni olarak da servis yapmaktadırlar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder