Cuma, Ekim 05, 2007

EV EKMEĞİ



Malzemeler


1 paket doktor oetker toz maya

1 tatlı kaşığı tuz

2 tatlı kaşığı şeker

3 yemek kaşığı zeytinyağı

yarım kilogram un

ılık su


Yapılışı


Bu ekmeği annem yaptı. Çok güzel olmuştu. Yapılışı şöyle: İlk önce un yoğurma kabına alınıyor ve havuz şeklinde ortası açılıyor. Unun üzerine tuz, şeker ve maya serpiliyor. Daha sonra ılık su vezeytin yağı ile karıştırılarak mayanın hamura iyice karışması sağlanıyor. Annem göz kararı yaptığı için ne kadar su koyduğunu tam olarak söyleyemiyor ama söyle diyor su azar azar ilave ediliyor. Hamur ele yapışan bir hamur oluyor. Hamur yoğurma kabının ortasında toparlanırken ıslak bir hamur, ele yapışan bir hamur oluyor. Sonra toparlanan hamurun üzerine avuç içine koyduğu sıvı yağ ile sıvazlıyor ve mayalanmaya bırakıyor. Yoğurma kabında kabaran hamur daha sonra yağlanmış fırın tepsisine alınıyor. Burada da hamura şekil verdikten sonra hamurun üzeri zeytinyap ile yağlanıp tepsi mayasının gelmesi bekleniyor. Tepside kabarmaya bırakılıyor. Bu arada fırın ısıtılıyor. Hamur tepside de kabarınca fırına veriliyor. Yaklaşık 170-200 derecede kızarana kadar pişiriliyor.






Hiç yorum yok: