Perşembe, Ekim 26, 2017

BABA (ŞAM BABA) TATLISI





Şambaba Tatlısı tarifi için malzemeler
3 su bardağı un
Yaklaşık 1,5 (birbuçuk) su bardağı ılık su
4 yumurta
Yarım paket yaş maya veya bir paket instal maya
2 yemek kaşığı silme toz şeker
1 tutam tuz
150 gr tereyağı 
Şerbeti için
Bir buçuk su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
yarım limon suyu
Servis için
Rulo manda kaymağı
Hazırlanışı
Bir kaba ılık su ve maya alınır eriyene kadar karıştırılır. 
Ayrı bir çıpma kabına şeker, 4 yumurta mikser ile 5 dakika çırpılır sonra erimiş tereyağı ve tuz ilave edilir tekrar çırpılır. Daha sonra yopurma kabına un elenir ortası açılır erimiş maya ve çırpılmış yumurtalı karışım ilave edilir ve kenarlardaki unları ala sıvı bir hamur yoğrulur. Kek hazırlama kıvamından koyu kaşık la alınabilecek bir kıvama gelen hamur hazırdır. 
Küçük tart kalıpları yağlanır ve içine hazırladığımız hamurdan bir yemek kaşığı konur (kalıbın yarısı olacak şekilde hamur konur) tüm kaplar doldurulup fırın tepsisine yerleştirilir ve üzerleri bir bezle kapatılıp mayalanmaya bırakılır. Hamur iki katı olunca 200 dereceli önceden ısıttığımız fırında kızarana kadar pişirilir. Pişen hamurlar soğuyunca kablarından çıkarılır. En az bir gün bekletilir. 
Ertesi gün şerbet hazırlanır. Kaynamakta olan şuruba şam babalar tek tek atılıp birbuçuk, iki katı olana kadar şurupta bekletilir ve kepçe kevgir ile servis tabağına tek tek iyice şişen şam babalar alınır. Soğuması için bekletilir. Kurumaması için kabın üzeri streç ile kaplanıp servis saatine kadar buzdolabında bekletilir. 
Servis için servis tabaklarına şambabalar teker teker alınır ve kenarına bir dilim kesilmiş manda kaymağı konur. Veya şambabalar enine yarısından kesilip kaymak arasına da konabilir. 

Hiç yorum yok: