Salı, Kasım 04, 2008

GUGELHUPF




Bu gün 3 çeşit ekmek yaptık. Yukarıdaki Avusturya ekmeği.

Malzemeler

85 gr kuru üzüm
15 ml rom (arzuya bağlı)
6 gr taze maya
60 ml ılık su
8 gr bal
45 ml ılık süt
55 gr un
10 adet kabuksuz bütün badem İnce kıyın veya file badem 100 gr
4 gr tuz
30 gr şeker
30 gr tereyağı oda sıcaklığında 
1 yumurta
yarım limonun rendelenmiş kabuğu
115 gr un ekstra 
pudra şekeri 

Bu hamur 2 kere mayalandırılıyor. 

Hazırlanışı

Kuru üzümler küçük bir kasede romla ıslanmaya bırakılır. Eğer rom kullanılmayacaksa aynı miktarda su ile ıslatılır. 

Hamurun hazırlanışı önce starter yani ön maya hazırlanır. Çukur orta boy bir kase ye 60 ml ılık su, 6 gr yaş maya, alınır ve suda eritilir, üzerine 55 gr un ilave 8 gr yani bir yemek kaşığı kadar bal ilave edilir ve prüssüz bir kıvam alana kadar karıştırılır. Üzeri streçlenip mayalanması için bir kenara alınır. Yaklaşık bir saat bekleyecek hamurun üzeri göz göz kabaracak.

Mikser kabına (hamur yapma aparatı çengel kullanılacak) veya yoğurma kabına tereyağı, şeker, alınır çırpılır sonra üzüm, süt, yumurta ilave edilir karıştırılır. Tuz rendelenmiş limon kabuğu ve kabarmış starter yani ön mayalamaya bıraktığımız karışım da ilave edilir ve karıştırılır kalan un da ilave edilip hamur çırpma kabında veya elle yoğrulur. Malzemeler bütünleşince yoğurma işlemi tamamlanır. Üzeri straçlenip yarım saat dinlendirilir. 

Ortası delik kek kalıbı tereyağ ile yağlanır  bedemler serpilir ve 30 dakika dinlenmiş mayalanmış hamur az bir miktar un serpilmiş tezgaha alınır üzerine hafifçe vurarak gazı alınır ve rula şekli verilir. Hamur yağlanmış ve bademler serpilmiş kaba alınır. Üzeri streçlenip 2. mayalanmaya bırakılır. Yakşık 40-45 dakika mayalanır. 180 dereceli fırında pişirilir. Soğuyunca istenirse pudra şekeri serpilir. 

Hiç yorum yok: