Çarşamba, Kasım 05, 2008

CHALLAH



Bu hafta ki çalışma arkadaşım Pınar. Sevgili Pınar ile bu gün yaptığımız ekmekler.






Malzemeler


15 gr yaş maya
180 ml ılık süt
yarım paket vanilya
15 gr toz şeker
7 gr tuz
1 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı
340 gr un 
40 ml sıvı yağ

Hazırlanışı

Maya ılık süt  çözdürülür. 

Miksere  un, tuz, vanilya, şeker, alınır ve bir iki kez harmanlanması için makine (hamur yoğurma aparatı takılır) çalıştırılır. Süt maya karışımına yumurtalar ilave edilip çatalla karştırılıp yağ da eklenip sıvı karışım mikserdeki unlu karışıma ilave edlip makine çalıştırılır. Hamur mikserde 15-20 dakika kadar hamur toparlanana kadar karıştırmaya devam ettirilir. 

Pürüssüz bir kıvam alınca yoğurma sonlandırılır. Kabı streç ile kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakılır.  Bir saat sonra hamur iki katı kadar kabarmış olmalı. 

Mayalanma bitince hamura elle vurularak gazı alınır. Tezgah az bir un ile unlanır ve hamur 3 eşit parçaya ayrılıp rulo şekline getirilir. (tek bir büyük saç örgülü ekmek yerine daha küçük parçalara da ayrılıp rulo haline getirebilinir.) 3 eşit rulo haline gelen hamur yanyana sıralanır ve saç örgüsü şeklinde örülür ve yağlanmış fırın tepsisine alınır.  2. mayalanmaya (45 dakika) bırakılır. Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürülür ve 180 derecede 25 dakika 30 dakika pişirilir. 

Hiç yorum yok: