Pazartesi, Kasım 17, 2008

STRUDEL








İki hamur tarifi var birini Hasan hoca yaptı diğerini İtalyan hoca ikisininde malzemelerini ayrı ayrı yazıyorum

Hasan hocanın tarifi 

Malzemeler

210 gr un
bir tutam tuz
1 adet yumurta
80 ml su
15 gr tereyağı
5 ml elma sirkesi

İç harcı

2 adet elma doğranmış
30 gr tereyağı
50 gr toz şeker
50 gr toz badem
2 tutam tarçın

İnce doğranmış elmalar tereyağı, toz şeker ile tavaya alınır ve sotelenir elmalar yumuşayınca toz badem ve tarçın ilave edilir. Bir dakika karştırılıp ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır. 

Hazırlanışı 

Unu ve tuzu bir kaba alın diğer bir kapta yumurta, su, sirke, erimiş tereyağını karıştır ve una ekleyin.  Yumuşak kadifemsi bir doku alana kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun. Top haline getirip çukur bir kaba alın üzerini hafifçe erimiş tereyağı ile yağlayın  ve hamurun kurumaması için kabı streç ile sarın bir saat dinlenmeye bırakın. 

Dinlenmiş hamur ikiye bölünür. Merdane ile ilk parça çok ince olacak şekilde açılır. Hamurun kenar kısmına hazırladığımız soğumuş elmalı harçın yarısı konur ve hamur rula şeklinde sarılır ve yağlanmış fırın tepsisine alınır. Diğer hamur da bu şekilde hazırlanıp tepsiye alınır. Üzerlerine erimiş tereyağı fırça ile sürülür. 200 dereceli fırında 20 dakika kızarıp rengi hafif kahverengine dönünce fırından alınır. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir. 


İtalyan hocanın tarifi

Malzemeler

350 gr un
50 gr tereyağı
1 adet yumurta
20 gr toz şeker
bir tutam tuz

Hazırlanışı

Çok ince bir hamur açılacağı için yüksek glutenli un kullanılması gerekiyor. Her un kendi ağırlığının yarısı kadar su çeker bu sebepten suyu kontrollu ilave ettik. 

Miksere su hariç tüm malzemeyi aldım. Hamur yoğurmak için çengel aparatı taktık. Makineyi çalıştırıp azar azar su ilave ettik. Pürüssüz yumuşak kıvamda bir hamur elde ettik. Mikseden çıkarırken çengelden uzayan bir hamur oldu. Ele yapışmıyordu. Mikserde uzun süre yoğurduk hamuru. Makinede hamuru tezgaha aldık ve çok az bir un serperek top haline getirip üzerini streç ile sarıp bir saat dinlendirdik. Bu arada 2 elma dan harç hazırladık sadece bir yekmek kaşığı tereyağı ile soteleyip 2 yemek kaşığı şeker koyup suyunu iyice çektirdi. En son bir tutam tarçın atıp ocaktan alıp iyice soğuması için bir kaba boşattı.

Hamur dinlendikten sonra merdane ile çok ince açıp hamurun üzerini hafifçe tereyağı ile yağlayıp elle kenarlarından çekerek büyüttü tülbent inceliğinde dikdörtgen şeklinde açtı. İç malzemeyi kısa uzunlamasına yaydı ve rulo şeklinde sarıp yağlanmış tepsiye aldı. Hamurun üzerine fırça ile erimiş tereyağı sürülüp 180 derecede pişirdik. Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serptik.

Kalan hamurudan da tuzlu yaptı. Hamuru ikiye bölüp aynı şekilde incecik açtı, süzme peynirden birer kaşık alıp hamurun üzerine 3 yer cm boşluklar bırakarak her yerine sıraladı. İkinci hamuruda açıp peynirli hamurun üzerine kapattı. Kenarlarından bastırdı. Yine üzerine erimiş tereyağını fırça ile sürüp 250 derecede 10-15 dakika pişirdi. Pişen hamuru kesme tahtasına alıp satır gibi bir bıçak ile karelere böldü servis tabağına aldı. 


Hiç yorum yok: