Malzemeler
500 gr un
10 gr tuz
75 gr toz şeker
6 yumurta
25 ml süt
20 gr maya
300 gr tereyağı ( oda sıcaklığında iyice ısınmış erimeye yakın)
Hazırlanışı
Sütün yarısı ile yaş maya çözdürülür. Mikser yumurtalar alınır çengel aparatı takılır yumurtalar karışıncaya kadar kısa bir süre karıştırılır un ilave edilir çırpma devam eder. Sonra mayalı süt, sütün kalanı, tuz, şeker, tereyağı yani diger tüm malzemeler alınır ve mikser çalıtırılır. Hamur özleşince kabın üzeri streçlenip mayalanmaya bırakılır. Yarım saat, 45 dakika ılık bir yerde dinlendirilir.
Bu hamurun çok çeşitli kullanımı var.
İstenirse mayalanan hamur yağlanmış küçük tart kalıplarına hamurdan kalıbın 3/4 ünü dolduracak kadar parçalar koparılıp yuvarlanır ve kalıba konur hamurun üzerine de yine hamurdan minik parça koparılıp yine yuvarlanır ve kalıptaki hamurun üzerine ortasına oturtulur. Hamur bu şekilde küçük tart kalıpları ile hazırlanıp, üzerine yumurta sarısı sürülüp 2. mayalanmaya bırakılır ve 180 derecede pişirilir. Sade ekmekler elde edilir. İstenirse bu hamura kuru yemişler (ceviz, badem, fındık vb.) kuru meyvele (üzüm veya minik doğranmış kayısı, yaban mersini v.b) malzemeler ilave edilebilir.
Bu hamur tost ekmeği gibi dikdörtgen yağlanmış kek kalıbına alınıp 2. mayalanmaya bırakılır ve sonra fırında 180 derecede pişirilir. Kahvaltı ekmeği olarak kullanılabilir. Dilimlenen ekmeklerin üzerine fıstık ezmesi, nutella, labne ve reçel sürülerek arzu edilen şekilde tüketilebilir.
Veya bir tart hamuru gibi yağlanmış tart kalıbına konup üzerine meyveler ilave edip biz okulda üzerine anjelik erik veya mürdüm eriği gibi meyveler konup tekrar mayalandırılıp. pişiridik.
Resimlerde görüldüğü şekilde değişik şekillerde pişirdik. Değişik kullanımları tadına baktıktan sonra daha iyi anlaşılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder