Salı, Kasım 18, 2008

PASKALYA ÇÖREĞİ & PASTASI & FISTIKLI KURABİYESİ











Paskalya hamurunundan 300'er gr lık iki küçük çörek yaptı hocamız. Daha sonra arasına pasta kreması sürdü. Frambuaz ekledi. Çok güzel oldu.

Malzemeleri ölçüleri okuldaki orjinal miktarlar. Daha az yapmak için malzeme miktarlarının yarısını kullanarak yapabilirsiniz.

Malzemeler

Paskalya Ekmeği için malzemeler

1 kg un
400 ml su (Biz okulda su kullanmadık. 400ml su yerine 400ml yumurta kullandık. Bu da 10 adet yumurta etti.)
250 gr toz şeker
250 gr margarin
50 gr mahlep
50 gr yaş maya

Üzeri için 

Yumurta sarısı
file badem

Yapılışı

Un yoğurma kabına alınır ortası havuz şeklinde açılır ve tüm malzememe konur. Ortadaki malzeme elle iyice yoğrulur birbirine özdeşir. 

Hamur ele yapışan bir hamur daha fazla un eklemeden tezgahta biraz döve dove hamuru özdeştirilir. Çok gerekiyorsa bir miktar daha un ilave edilir. 

Hamur kabının üzeri streçle kaplanır ve mayalanmaya bırakılır. 1 saat sonra üzerine vurularak gazı alınır. 

Eşit bezelere bölünür yaklaşık 100 er gramlık. Tekrar mayalanmaya bırakılır. Bu ikinci mayalanma yaklaşık bir buçuk saat sürdü. 

Daha sonra bezeler den birkaçı tezgaha alınıp uzun çubuk şeklinde avuç içi ile bastırıp ileri geri hamuru oynatarak çubuklar yapılır. 3 tanesi saç örgüsü şeklinde örülür ve böylece bezeler tamamlanır.  300 gr lık saç örgülü paskalya olur. 

Pasta için tek tek iki tane yuvarlak yapılır. 

Kurabiye için ayrılan hamur merdane ile açılır ve içine file antep fıstığı serpilir. Rulo yapılır ve tüm hamurların üzerine yumurta sarısı sürülür. 

Fırın tepsisine alınır. 

Üzerine yumurta sarısı sürülür saç örgüsü şeklinde olanlara file badem serpilir ve 3. mayalanmaya bırakılır. 

Bir saat sonra mayalanma tamamlanınca fırına verilir. 

Önceden ısıtılmış 180 derecede 20-30 dakika pişirilir. 


Paskalya çöreği hamurundan nefis bir çörek yoğurduk. Hamurun yarısı ile resimde gördüğünüz nefis rulo paskalyaları hazırladı hocamız. Çok lezzetli, nefis oldu.








Hiç yorum yok: