Salı, Kasım 11, 2008

CİABATTA





Ekşi mayalı ekmek

Malzemeler

Starter için malzemeler

5 gr maya
300 ml ılık su
90 ml ılık süt
300 gr un 
6 gr bal
Starter in yapılışı tüm malzemeyi çukur bir kapta karıştır üzerini streç ile ört. 12 saat mayalandır. 
Orjinali 12 saat mayalanma süresi var. Biz okulda bir buçuk saat mayalandırabildik. 

Hamuru için malzemeler

20 gr yaş maya
300 ml ılık su
15 ml zeytin yağı
700 gr un

Bu malzemeler ile oldukça fazrala ekmek oluyor. Daha az miktarda yapmak için malzeme miktarlarını yarıya düşürebilirsiniz. 

Hazırlanışı

Un yoğurma kabına alınır ortası havuz gibi açılır. Ufalanan maya ortaya konur ve azar azar su ilave edilerek maya eritilir. Sıvı yağı da ilave edip karıştırıyoruz, önceden önmayalamaya bıraktığımız karışımıda ortada ki malzemelere ilave edip hamuru azar azar su ilave ederek yoğuruyoruz. Çok yumuşak ele yapışan bir hamur olacak. Biz yoğururken 70 ml daha su ilave ettik. Unun kalitesine göre su miktarı bir miktar değişebilir. Elde edilen hamur yumuşak ve ele yapışan bir hamur olacak. Bu hamurun yapışkanlığını azaltmak için hamurun tam ortasından sıkılıp elde kalan hamur diğer yarım hamurun üzerine yapıştırarak bu işlemi tekrar tekrar hafif vurarak yaparak hamurun yapışkanlığını azaltmaya çalışılır. Yine de tok bir hamur olmamalı. Ele yapışan bir hamur alacak. Hamur üzeri örtülüp  bir saat mayalanmaya bırakılır. Mayalanma bitince hamurun yarısı hafifçe unlanmış tezgaha alınır hafifçe hamur toparlanır ve mardane ile bir parmak kalınlığında açılır de dikdörgen parçalar kesilir yaklaşık 6 cm eninde 10 cm uzunluğunda parçalar olabilir. Yağlanmış tepsiye parçalar dizilir ve üzerlerine yine elekten un serpilir. Resimlerde de görüleceği gibi unlanır ve 2. mayalanmaya bırakılır. 40-45 dakika sonra 200 derecede yaklaşık 25 dakika altın sarısı olana dek pişirilir. 

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Oy, oy, oy neler neler eklenmis, ciabattalar ve diger hepsi de harika görünüyor. Yapanlarin ellerine saglik, sevgiler.