Salı, Kasım 18, 2008

AÇMA





Bu gün açma yaptık. Çok kaloy ama el oyalayan bir hamur. 

Orjinal malzemeler biz bu malzemelerin yarısında yaptık sınıfta 

1 kg un
75 gr toz şeker
25 gr tuz
100 gr ayçiçek yağı
50 gr yaş maya
500 ml su
2 adet yumurta

Üzeri için

Yumurta sarısı
çörek otu 

Hazırlanışı

Elenmiş unun ortasını havuz gibi açtık mayayı ortaya  ufaladık. Bir miktar ılık su ilave edip elle ezerek kenardan bir miktar un alarak bulamaç haline getirdik. 

Üzerine yumurtaları, yağı, tuz ve şekeri de ilave edip karıştırdık. Azar azar su ilave edip hamuru yoğurduk. 

Ele yapışan bir hamur haline geliyor. Tezgaha yapışıyor. Hamuru kıvama getirmek için katlama yöntemi ile yoğurmaya devam ettik. Yani hamurun yarsını elimize  alıp diğer yarısının üzerine koyarak defalarca bunu tekrarlayarak hamuru özleştirdik.
En sonunda hamurun üzerini hafifçe unlayıp yarım saat kadar dinlenmeye bıraktık. Sonra eşit bezeler haline getirdik. 

Tepsiye dizdik, üzerlerini sıvı yağ ile yağlayıp mayalanmaya bıraktık. Yaklaşık bir buçuk saat sonra üzerlerine ceviz büyüklüğünde tereyağı koyup tezgahta elle yuvarlak şekle getirdik tezgaha hafifçe vura vura yuvarlak oldu. 
Eğer sade açma isteniyorsa hamuru rulo şekline getirip, bir tarafından elle tutup diğer ucunu tezgahta avuç içi ile yuvarlayarak aynı zamanda çevirmiş burgu yapmış oluyoruz. Sonra uçları birleştirip yuvarlak olacak şekilde yağlanmış tepsiye alıyoruz. Eğer zeytinli, kaşarlı yapılacak ise hamur yuvarlak iken ortaya malzeme koyup aynı işlemi tekrarlayıp fırın tepsisine alıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiyoruz.
Tekrar mayalanması için 45-40 dakika bekleyip önceden ısıtılmış 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 

Hiç yorum yok: