Cuma, Nisan 08, 2016

YALANCI AÇMA





Oktay Usta dan bir tarif
Hamuru için;
  • 1 adet yumurta akı (sarısı üzeri için),
  • 1 su bardağı ılık süt,
  • 1 çay bardağı ılık su (çay bardağı ölçüsü: 110 ml.),
  • 1 çay bardağı sıvı yağ,
  • 2 yemek kaşığı yoğurt,
  • 2 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 paket instant maya(10 gram),
  • 5 su bardağı un (kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml.)
İç harcı için;
  • peynir. zeytin, rendelenmiş kaşar, haşlanmış ve rendelenmiş patatesli harç hazırlanabilir. Nutellalı veya damla çikolatalı nasıl arzu edilirse iç malzemesi hazırlanır.
Üzeri için;
  • 1 yumurta sarısı.
Hamurunu hazırlamak için gerekli olan un ve maya haricindeki malzemeler derin bir kap içerisinde karıştırılır.
Üzerine maya ve bardakla azar azar un ilave edilerek yoğrulur ve hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir.
Yoğrulan hamurun üzeri örtülür ve mayalanması için 1 saat kadar bekletilir (hamur iki katı oluncaya kadar).
İç harcını hazırlamak için haşhaş ezmesi ile sıvı yağ bir kap içerisinde karıştırılır.
Mayalanan hamur, biraz yoğrulup, 2 eşit bezeye ayrılır.
Bezelerden ilki düz bir zemin üzerinde merdane yardımı ile 1 santim kalınlığında dikdörtgen olacak şekilde açılır.
Açılan bezenin her tarafına eşit şekilde iç malzemesi  sürülür.
Diğer bezede aynı şekilde açılıp, malzemenin  üzerine kapatılır.
Kısa kenardan başlayıp, 1 parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir.
Her bir şeritin iki ucu, ters yöne çevrilerek kıvrılır ve kendi etrafında döndürerek spiral şekilde sarılır.
Şekli verilen açmalar yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
Bütün şeritler bu şekilde yapılıp bitirildikten sonra, yarım saat tepsi mayası için bekletilir.
Tepside mayalanan poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürülür.
Önceden ısıtılmış 180° fırında üzerileri kızarana kadar pişirilir.

Hiç yorum yok: