Şıhil Mahşi, Hatay'a özgü bir kabak yemeğidir. Aslında 500 yıllık Osmanlı mutfağının "Şeyhü'l -Muhşii" adıyla anılan "Dolmaların Şeyhi" anlamına gelen ve o dönemlerde Hatay, Halep ve Kilis yörelerinden gelen malzemeler ile yapıldığından o dönemlerde dahi Osmanlıda isim yapmıştır.
Buyurun tarife geçelim.
Malzemeler:
- 10 adet küçük boy kabak
- 200g kıyma
- 1 adet iri boy soğan
- 2 çorba kaşığı salça
- Margarin
- Tuz
-Yarım su bardağı haşlanmış nohut
- Karabiber
- 2-3 diş sarımsak
- Yoğurt
Şıh'il Mahşi Tarifi
Öncelikle kabakları yıkayın ve uç, dip kısımlarını kesin. Kabakların kabuğunu tırtıklı kabuk soyucu bıçakla sıyırın. Daha sonra dolma oyucu ile içlerine fazla derin olmayan oyuklar açın. Ayrı bir tavada kızdırılmış yağda hafifçe kızartın. Kabakları tavadan çıkardıktan sonra kıyma ve ince ince doğradığınız soğanla yağda kavurun. Bir yemek kaşığı salçayı, tuzu ve karabiberi üzerine ekleyin ve harmanlayarak kavurun.Kavurulmuş malzemeleri içini oyduğunuz kabaklara doldurun. İçini doldurduğunuz kabakları bir tavaya dizilir ve kalan 1,5 çorba kaşığı salçalı su ilavesiyle pişirin.Aynı şekilde fırın tepsisine dizip fırında da pişirebilirsiniz. Ayrı bir kapta hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu üzerine dökün. Şeyhü'l Muhşi bir diğer adıyla Şıhil Mahşi servise hazır.
http://www.hatayyemektarifleri.com/2015/03/shil-mahsi-tarifi-hatay-antakya-ve.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder