Pazar, Şubat 05, 2017

İÇLİ KÖFTE




İç harcı için; 
  • 300 gram orta yağlı kıyma,
  • 3 adet orta boy soğan,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • 25 gram tereyağı (1 yemek kaşığı),
  • Karabiber,
  • Kırmızı toz biber,
  • Pul biber,
  • Tuz,
  • 1 tutam maydanoz.
Köfte harcı için;
  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur,
  • 1 çay bardağı irmik,
  • 1 çay bardağı un,
  • 1 adet yumurta,
  • 2 su bardağı sıcak su,
  • 1 yemek kaşığı salça,
  • Pul biber,
  • Tuz.
Haşlamak için;
  • Sıcak su,
  • Tuz.
Kızartmak için;
  • Sıvı yağ.

Limon Sıkacağında İçli Köfte Yapılışı

Limon sıkacağında içli köfte yapmak için öncelikle iç harcı hazır edilir.
İç harcı için gerekli olan soğanlar ince ince doğranır ve yarım çay bardağı sıvı yağ ile 1 yemek kaşığı tereyağı içerisinde yumuşayıncaya kadar kavrulur.
Kavrulan soğanların üzerine kıyma ilave edilir ve suyunu salıp çekene kadar pişirilir.
Daha sonra tuz ile baharatlar eklenip karıştırılır ve son olarak ince kıyılmış maydanoz ilave edilip karıştırılır.
Hazırlanan iç harcı ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır (oda ısısında soğuduktan sonra, biraz buzdolabında soğuttum).

Köfte harcını hazırlamak için gerekli olan ince bulgur ile irmik derin bir kap içerisinde koyulur.
Üzerilerine 2 su bardağı sıcak su gezdirilip karıştırılır ve üzeri örtülerek 5 dakika kadar bekletilir.
Daha sonra üzerine un, yumurta, salça, tuz ve pul biber eklenip yoğurmaya başlanır.
Ara ara eller ıslatılarak, macun kıvamına gelene kadar güzelce yoğrulur (hamura su dökmeden ellerinizi ıslatarak yoğurun).

Yoğrulan köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanır ve streç film serili limon sıkacağının içerisine yerleştirilir.
İşaret parmağı ile ortasına bastırılır ve yanlara doğru bastırarak ortası açılır (ince açmaya çalışın).
Açılan köftenin ortasına kıymalı iç harcından doldurulur ve kenardaki harçlar üzerine kapatılır.
Streç film toparlanıp çevrilerek sıkılır ve limon sıkacağından çıkartılır.
Şekillendirilen limon sıkacağında içli köfte tepsiye dizilir.
Harç bitene kadar aynı işleme devam edilir.

Hazırlanan köfteler arzuya göre kızgın yağ içerisinde her tarafı eşit şekilde 2-3 dakika kızartılır ve servis tabağına alınıp, ılık olarak servis edilir.
Veya köfteler azar azar kaynayan tuzlu su içerisine bırakılıp haşlanır ve haşlanan köfteler sudan çıkartılıp üzerine kızdırılmış pul biberli veya toz biberli yağ gezdirerek servis edilir.
Ben yarısını kızartarak, yarısını da haşlayarak servis ettim. İki şekilde de çok lezzetli oluyor, nasıl arzu ederseniz öyle pişirin :)
Bu ölçüler ile 32 adet köfte elde ettim.
Bu nefis Limon Sıkacağında İçli Köfte Tarifi için Ayşe Tuzak‘a çok teşekkür ederiz.

http://kadincatarifler.com/limon-sikacaginda-icli-kofte-tarifi

Hiç yorum yok: