Çarşamba, Haziran 08, 2016

PASTANE PİZZASI







Okuldan bir tarif 3 kere mayalanma aşaması var

Malzemeler

1 kg un
100 gr toz şeker
25 gr tuz
50 gr yaş maya
300 ml su
250 gr tereyağı veya margarin

Yapılışı

Bu malzeme ile 3-4 tepsi çıkar (bezelerin büyüklüğüne göre). Daha az yapmak için malzemeleri 1/2 oranlarında kullanabilirsiniz. 

Ben hamuru bu ölçüde yapıp bezelerin yarısını daha sonra kullanmak üzere derin  dondurucu da saklıyorum. Daha sonra yapmak için dondurucudan çıkarıp tepsiye diziyorum (yada bir gece önceden buzdolabına indirip ertesi günü kullanmak üzere) bezeler çözülüp tekrar kabarınca tarifteki gibi iç malzemelerini koyup pişiriyorum. 


Mikserde yapılacaksa hamur yoğurma aparatı takılır, oda sıcaklığındaki yağ makineye alınır maya su içinde eritilir ilave edilir mikser düşük devirde çalıştırılır üzerine un, tuz ve şeker karışımı azar azar ilave edilip hamur yoğrulur. 

Elle yoğrulacaksa da aynı sıra ile hamur yapılır. Hamurun olduğu kabın üzeri streçle örtülür ve bir saat 1. mayalanmaya bırakılır. Mayalanma işlemi bittikten sonra hamurun üzerine bir iki şaplak atıp gazını alırız. Bir iki kere hamuru ezerek yoğurup tekrar 2. mayalanmaya bir saat kadar bırakılır. 

İkinci mayalanma dan sonra tezgaha az bir un serpip, hamurun gazını alıp bir iki yoğurup minik bezelere bölüleriz. Minik bezeler hafif yağlanmış veya yağlı kağıt serili tepsiye dizip bezelerin  ortalarını çukurlaştırırız. Mini pizzalar için istenen iç malzemeleri içine konur ve bir yumurta çatalla çırpılıp pizzalara sürülür.

3. Mayalanmaya bırakılır.( tepsi mayası )  yaklaşık 30 dakika. Mayalanmalar hep ılık bir ortamda olacak. Daha sonra 200 derecede hamur hafif kızarana kadar  okul fırını çok güçlü olduğu için 15 dakikada pişti.  evlerdeki fırınlarda 15- 20 dakika kontrol ederek pişirilir. Fırında fazla pişerse kuru sertleşir. 

Fırından çıkınca pişen pizzaların etrafına fırça ile hafif sıvı yağ sürülür.

Hiç yorum yok: