Cumartesi, Haziran 11, 2016

ANNEMİN ÇORBASI





Malzemeler

2,5  litre kemik veya et suyu

2 su bardağı bir gece önceden ıslanmış nohut

yarım kg mantı

Yoğurtlu sos için 

4 su bardağı yoğurt 
1 yumurta
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı kuru nane
tuz karabiber

Köftesi İçin

yarım kg köftelik kıyma
2 yemek kaşığı pirinç 
tuz ve karabiber
Tüm malzemeyi yoğurma kabında yoğur, unlanmış bir tepsiye minik bilye büyüklüğünde yuvarlak köfteleri diz ve ara sıra tepsiyi sallayıp köftelerin unlanmasını sağla buzdolabına al çorba için beklet. 


Hazırlanışı

Akşamdan suda beklettiğiniz nohutları az bir su ile haşlayın.  Derin çorba tenceresine et suyunu alın ocakta kaynamaya bırakın, kaynayınca mantı ve hazırladığınız köfteleri içine atın. 

Çorbanın yoğur sosu için ayrı bir derin çıpma kabına yoğurdu, yumurtayı, unu tuzu karabiber ilave edip çırpın.

Mantı ve köfteler pişince nohut da ekleyin. Çıptığınız yoğurt sosunu ocağı kısıp kaynayan çorbadan bir kepçe suyundan alıp ılıştıra ılıştıra yoğurt sosuna katın, bunu birkaç kez tekkrarlayıp ısılarını eşitlemeye çalışın. Yoğurt ve yumurta kesilmesin. Daha sonra yoğurtlu karışımı tencereye alın ve karıştırarak kaynayana kadar pişirin. Kıvamın ayarlamak için su ilavesi yapılabilir. Bir iki taşım kaynadıktan sonra üzerine nanesini de ilave edip ocağı kapatın. 

Annem bu çorbaya buğday da koyar. Eğer buğday da koyma isterseniz bir bardak buğdayı nohut gibi bir gece önceden ıslatıp haşlayın. Nohutu eklerken buğdayı da ekleyip çorbanın diğer aşamasına geçin. 

Hiç yorum yok: