Pazartesi, Şubat 18, 2008

PİZZA








Malzemeler

5 su bardağı un
1 su bardağı süt
50 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket Dr.Oetker kuru maya
4 çay kaşığı şeker
3 çay kaşığı tuz

Üzeri İçin

2 adet domates
4-5 adet yeşil biber acısız
300 gr mantar
yarım kg sosis ve salam
1/2 çaybardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı domates salçası
150 gr rendelenmiş taze kaşar
200 gr monzarella peyniri
Yapılışı

Un, kuru maya, tuz, şeker hepsi birlikte yoğurma kabına elenir, elenmiş unun ortası havuz gibi açılır, ılık süt, ılık tereyağı, sıvı yağ ve bir çay bardağı su ilave edilip yoğrulmaya başlanır. Kulak memesi yumuşaklığından biraz daha yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur ve ılık su ilavesi yapılır. Hamurun üzeri kapatılır ve mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalanınca yağlanmış tepsiye alınır. İnce bir tabaka halinde hamur yayılır ve tekrar mayalanmaya bırakılır. Tepsi yerince büyük değilse iki ayrı tepside yapılır hamur ikiye ayrılır. Hamur kalınlığı yarım cm kadar olucak şekilde merdane ile de açılabilir. Bu arada derin bir kaba domates, mantar, biber ince ince doğranır, sosis ve salamlarda istenen şekilde doğranır ve hepsi birbirine karıştırılıp harmanlanır. Buzdolabına alınıp pizza yapılana kadar dolapta bekletilir.  Bir komposto kasesinde sıvı yağ ve domates salçası karıştırılır. Tepside mayalanmaya bırakılan hamur tekrar kabarmıştır. Bu yüzden elle tekrar inceltilip kenarları belirgin hale getirilir, üzerine sıvı yağ ve salça karışımı sürülür. Hamur monzarelle peyniri ile kaplanır. Buzdolabından pizza harcı alınır ve monzarella kaplanmış yüzeye yayılır. Önceden ısıtılmış fırında 185 derecede hamur kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkarınca üzerine rendelenmiş kaşar ve bir yemek kaşığı kadar  kekik (istenirse) ilave edilir. Tekrar fırına verilip kaşar peyniri eriyince fırından çıkarılır. 

Hiç yorum yok: