Pazartesi, Ekim 17, 2016

FELLAH KÖFTESİ






Köfte için Malzemeler

3 çay bardağı köftelik bulgur
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı kimyon
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıcak su
2 çay kaşığı tuz


Fellah Köftesi Sosu için malzemeler 

2 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber


Üzerine 

1/2 bağ maydanoz

Yoğurt (isteğe bağlı)




















Öncelikle bulgurumuzu bir kaba alıyoruz ve sıcak suyu üzerine döküyoruz. Kabın üstünü de kapatıp, yaklaşık 15-20 dakika kadar şişmesini bekliyoruz.

Bulgur dinlendikten sonra bulgrun üzerine biber salçası, kimyoz, tuz, yumurta, un ilave edilip yoğrulur. Hamur özleşince kiraz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır, ortalarına hafifçe parmak bastırılıp ortası çukurlaştırılır. Unlanmış bir tepsiye dizilir. Köfteler tamamlanır. 
Bulgur hamurunun kıvamı çok katı ise az miktarda su ilave ederek kıvam alması sağlanır. Eğer çok cıvık bir hamur olursa aza azar un ilave edilip köfte kıvamına getirilir. 


Hazırlanışı

Bir tencereye yaklaşık 4 su bardağı su koyup kaynayınca içine tuz ve köfteler atılır. Köftelerin yapışmaması için kaşıkla hafifçe karıştırılır. 

Bu arada sosu hazırlanır. Bir tavaya zeytinyağını alıp orta ısılı ateşe alın yağ ısınmaya başlayınca ince doğranmış sarımsaklar, biber ve domates salçası alınıp kavrulmaya başlanır. Kısık ateşte 10-15 dak. karıştırılarak  pişirilir. Bu esnada tuzunu ve karabiberini de koyup sos tamamlanır. 

Pişen bulgur köfteleri kevgir ile servis tabağına alınır. Üzerine  yoğurt ve hazırlanan sos dökülüp ince doğranmış maydanoz serpilir. 

Hiç yorum yok: