Çarşamba, Ekim 29, 2008

TUZLU KURABİYE









Malzemeler

500 gr un
300 gr tereyağı
50 gr krema
3 adet yumurta sarısı
15 gr tuz
1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)Susam, çörekotu,

Yapılışı

Krema ürünü yumuşak, gevrek tutmak için kullanılıyor. Ağızda dağılan bir kurabiye olması için.


Yoğurma tezgahına veya düz geniş bir tepsiye un alınır. Un’nın ortası havuz şeklinde açılır. İçine yumurta sarıları, tuz, tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış), krema konur, önce havuzun ortasındaki malzeme elle mınçıklanır gibi yoğrulur iyice karıştırılır. En son un kenarlardan içeri doğru alınarak yoğrulur. Yoğurma işlemi çok fazla yapılmadan, (çünkü uzun süre ve fazla yoğrululduğu zaman lastik gibi olur ve piştiği zaman kıtırlığını kaybeder. Yerken ağızda dağılmayan, lastiksi bir kurabiye olur. Pastane kurabiyeleri gibi olması için yoğurma tekniğinin tam uygulanması gerekir.)

Yoğurma ortadaki malzemeler iyice mıncıklandıktan sonra; kenardaki un iki avuç içi ile içerideki sıvı malzemeye doğru itilerek ve hafifçe ortadaki malzemeye ulaştığında yukarı doğru kaldırarak yapılmalı. Yoğurma şeklini Dereotlu Kurabiye de anlatmıştım.Malzeme yoğrulduktan sonra tezgaha un serpilir. Hamurdan (3 parça ) bir parça alınır. Serpilen unun üzerine konur ve sanki pide yapıyormuş gibi elle düzeltilir ve diğer iki parça da sıra ile üzerine alınıp pide şeklinde tezgaha yayılır. Sonra rulo yapılır. Streç’e sarılır ve buzdolabında 15-20 dakika dinlendirilir. Daha sonra hamur yarım santim kalınlığında merdane ile açılır. Açarken altına un serpilir. Kalıplarla veya elle istenen şekiller verilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, susam, çörekotu, rende kaşar konur. 180 derece sıcaklıkta 18 ila 20 dakika arasında pişirilir.

Bu hamur önceden hazırlanıp buzdolabında bir hafta, derin dondurucuda (dipfriz) de bir ay saklanabilir.

Hiç yorum yok: