Çarşamba, Ekim 29, 2008

DEREOTLU KURABİYE














Malzemeler

500 gr un
12 gr tuz
25 gr toz şeker
2 adet yumurta
25 gr yaş maya
100 gr kaşar peyniri (rendelenmiş)
125 gr beyaz peynir
300 gr tereyağı
maydanoz
dereotu
1 adet yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

Yapılışı

Yoğurma tezgahına veya düz geniş bir tepsiye un alınır. Un’nın ortası havuz şeklinde açılır. İçine yumurtalar, tuz ve şeker, tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış), beyaz peynir konur ve yaş maya tuz ve şekerden uzak bir yere kırılarak konur. Önce havuzun ortasındaki malzeme elle mıncıklanır gibi yoğrulur iyice karıştırılır. Daha sonra maya da içine alınır ve mıncıklanır. Yıkanmış ve ince doğranmış dereotu ve maydanoz (ıslaklığı gitmiş olmalı) da ilave edilir. En son un kenarlardan içeri doğru alınarak yoğrulur. Yoğurma işlemi çok fazla yapılmamalı, çünkü uzun süre ve fazla yoğrulduğu zaman lastik gibi bir hamur olur ve piştiği zaman kıtırlığını kaybeder. Yerken ağızda dağılmayan, lastik si bir poğaça olur. Pastane kurabiyeleri gibi olması için yoğurma tekniğinin tam uygulanması gerekir.

Yoğurma ortadaki malzemeler iyice mıncıklandıktan sonra; kenardaki un iki avuç içi ile içerideki sıvı malzemeye doğru itilerek ve hafifçe ortadaki malzemeye ulaştığında yukarı doğru kaldırarak yoğrulmalı. Malzeme yoğrulduktan sonra tezgaha un serpilir. Hamurdan (3 parça ) bir parça alınır. Serpilen unun üzerine konur ve sanki pide yapıyormuş gibi elle düzeltilir ve diğer iki parça da sıra ile üzerine alınıp pide şeklinde tezgaha yayılır. Sonra rulo yapılır. Streç’e sarılır ve buzdolabında 15-20 dakika dinlendirilir.

Daha sonra hamur poğaça veya kalıp ile istenen şekilde getirilir. Yağlanmış tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Rende kaşar ilave edilir veya rende kaşar poğaça şekli verilip içine konur. Kare dilimler şeklinde hazırlanabilir. Hamur kalınlığı yarım santim olacak şekilde. Bu karelerin de üzerine yumurta sarısı sürülür. Yaklaşık 30-35 dakika ılık bir ortamda mayalanması için bekletilir. 

Sonra 180 derece sıcaklıkta 18 ila 20 dakika arasında pişirilir. Hazırlanan kareler fırından çıktıktan sonra enine ikiye bölünür arasına kaşar peyniri, beyaz peynir, zeytin ezmesi, domates yani ne istenir ise o ilave edilip sandviç şeklinde de yapılabilir. 



Bu hamur önceden hazırlanıp buzdolabında bir hafta, derin dondurucuda  bir ay saklanabilir.

Hiç yorum yok: