Cuma, Mart 13, 2009

TAHİNLİ PROFİTEROL





Malzemeler(Choux için)

500 gr süt (veya su yada 250gr süt, 250gr su)
10 gr tuz
350 gr un
225 gr tereyağı
10 adet yumurta

Bu tarifi okulda yarı süt yarı su ile yapmıştık, çok güzel olmuştu. Fransızlar bu hamuru yaparken sadece süt ile yapıyorlarmış. Bende sütle denemek istedim, hamuru çok lezzetli oldu.

Choux Hamurunun Yapılışı

Süt ve tereyağını tencereye alıp ocağa koydum, kaynamaya başlayınca unu ve tuzu ilave edip kaşıkla hızlıca karıştırarak katı bir hamur elde ettim. 3-4 dakika kadar ocağın altını biraz kısıp bu şekilde hamuru sürekli karıştırarak pişirdim. Daha sonra hamuru soğumaya bıraktım. Yumurtaları ilave ediceğim için hamurun iyice soğumasını, ılınmasını bekledim. Bu arada kremasını yaptım. Hamur sıcakken yumurtaları ilave ederseniz yumurta pişer bu yüzden hamurun ılık olması gerekiyor. Hamur ılınınca miksere aldım ve hamuru 1-2 sn kadar çırptım sonra teker teker yumurtaları ilave ettim. Makine hızlı devirde çalışacak ve yumurtalar birden konmayacak. Eger makine ile yapmayacaksanız elle yoğurarak da yapabilirsiniz yine yumurtaları birer birer ilave etmek şartıyla. Koyu krema kıvamında bir hamur oluyor. Daha sonra sıkma torbası doldurup yağlı kağıt serili tepsiye küçük toplar halinde sıktım. Eğer sıkma torbası yoksa kaşıkla top top yağlı kağıt üzerine konabilir. Fırında pişerken kabaracağınıda hesaplayarak tepsiye sıralayın. Önceden ısıtılmış 160dereceli fırında hamur tamamen kuruyana kadar pişirin. Fırından çıkarınca bir tanesinin altından parmağınızla bastırın çıt diye kırılıp içinin boş olduğunu görüceksiniz. Eğer yumuşak ise biraz daha pişirin. Fırın dereceleri fanlı veya fansız oluşuna göre değişiyor, kek pişirdiğiniz derecede pişirebilirsiniz.

Yukarıdaki malzeme miktarı ile yaklaşık 5 fırın tepsisi oldu. Daha az miktarda yapmak için malzeme miktarını yarıya indirmek yeterli. Ben fazla yaptım derin dondurucuya koydum. 5 ay derin dondurucuda pişmiş olarak saklanabiliyor. (Sadece pişmiş hamur.) Dondurucudan çıkarıp çözülünce içne krema doldurulup sosunu dökmek veya ekler olarak hazırlamak çok kolay.


Creme Patissiere (İçinin Kreması)

500 gr süt
100 gr tozşeker
30 gr un
40 gr nişasta (veya un)
4 adet yumurta sarısı
vanilya

200 gr süt kreması
1 su bardağı tahin

Tüm kuru malzeme tencereye alınır harmanlanır yumurta sarıları ilave edilir ve azar azar süt eklenerek karıştırılır ve ocağa alınır. Sürekli karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirilir. Krema ılınınca içine süt kremasını ve bir küçük kahve fincanı tahini ilave edip el blendrı ile çırptım. Biraz donması için buzdolabına koydum.

Profitorolu hazırlamak için soğumuş choux hamurların altından ufak bir delik açıp (hafifçe bastırınca hemen kırılıyor) hazırladığım bu kremadan bir miktar sıkma torbasına alıp hamurların içine sıktım ve servis tabağına dizdim.

Profiterol Sosu

Kalan kremayı ve kalan tahini mikser ile tekrar çırptım. Bu arada soğuk sütü azar azar ilave ederek akıcı bir sos elde edene kadar çıptım. Sütü göz kararı azar azar ilave edip sosun kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Servis tabağına dizdiğim profiterollerin üzerine döktüm.

Hiç yorum yok: