Çarşamba, Mart 04, 2009

GÜRZON EKMEĞİ (PATATESLİ RUS EKMEĞİ)






Malzemeler (1 somun)

350 gr beyaz ekmek unu
225 gr sarı patates, kabukları soyulmuş ve tavla zarı büyüklüğünde doğranmış
15 gr kuru maya
100 gr artı üzerine serpmek için biraz fazla kepekli buğday unu
½ tatlı kaşığı kimyon tohumu, dövülmüş
30 gr ılık su
30 gr süt
90 ml haslanmış patates suyu
20 gr tereyağı
4 gr tuz


Yapılışı
Patatesler haşlama tenceresine alınır ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edip ocağa alınır haşlanır, haşlama suyunda 90 ml ayrılır. Maya ılık süt ile krema haline getirilir ılık su da ilave edilir karıştırılır. Yoğurma kabına; elenmiş unun alınır ve ortası açılır, ortaya ılık süt ve suda eritilmiş maya, dövülmüş kimyon tohumları ve tereyağını ovalayarak ekleyin. Tuzu, ayırdığınız pişirme suyunu ve süzdüğünüz patetesleri birlikte una ekleyip karıştırın. Yumuşak bir hamur haline gelene kadar azar azar una yedirin. Hamuru unlanmış tezaha alın, prüzsüz ve elastik olana kadar 8-10 dakika yoğurun. Yağlanmış bir kaseye koyun ve üzerini yağlanmış temiz bir folya ile örtün. Kabarması için ılık bir yerde hacmi iki katına çıkana kadar 1 saat bekletin. Kabarmış hamuru hafifçe unlamış tezgaha alın ve kısa süre nazikçe yoğurun. 18 cm uzunluğunda şişkin, oval bir somun biçimde şekillendirin. Hazırladığınız fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine biraz kepekli buğday unu eleyin. Hamurun üzerini hafifçe yağlanmış temiz folyoyla örtün ve kabarması için ılık bir yerde hacmi iki katına çıkana kadar 30 dakika bekletin. Bu arada fırını 200˚C’de ısıtın. Keskin bir bıçakla, ekmeğin üzerine çaprazlamasına 3-4 kesik açın. Esmerleşene ve altına vurduğunuzda içi boşmuş gibi bir ses çıkarana kadar 30-35 dakika pişirin. Soğuması için tel bir ızgaranın üzerine alın.

Rusya’daki ekmek tariflerinin çoğunda unun içine patates de eklenir. Patates ekmeğin uzun süre saklanmasına yardımcı olur.

Hiç yorum yok: