Cuma, Mart 13, 2009

PEYNİRLİ MUFFİN (English Muffin)




Malzemeler

170 gr un
8 gr yaş maya veya 1 paket kuru maya (Dr.Oetker instantmaya)
90 gr ılık su
1 adet yumurta
15 gr tereyağı
1 gr tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker


Yapılışı

Ilık su ile mayayı eritin. Un, tuz ve tozşekeri eleyerek yoğurma kabına alın. Ortasını havuz şeklinde açın, ılık suda eritilmiş mayayı, eritilmiş tereyağını ve yumurtayı ilave edilip önce ortadaki sıvı malzemeyi elle iyice birbirine yedirin sonra kenarlardaki unları da katarak yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini sera streç ile örtüp, iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına ulaşınca kalıplara koyun. Hamuru kalıplara koyarken; yumuşak bir hamur olduğu için ele yapışıyor bu yüzden ya elinizi hafifçe sıvı yağ ile yağlayın muffin kalıplarının ¾’nü dolduracak şekilde küçük hamur parçaları halinde koyun ya da yağa batırılmış iki yemek kaşığı yardımı ile hamurdan parçalar alıp muffin kalıplarına hamuru yerleştirin. Muffin hamurlarının üzerini sıvı yağ ile hafifçe yağlayın ve ikinci mayalanmaya bırakın. Kalıptaki hamur iki katına ulaşınca önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirin. Küçük muffin kalıplarında yapılıyorsa yaklaşık 15 dakika pişirin. Daha büyük kalıplarda yapılıyor ise pişirme süresi uzar, bıçak veya çöp çubuk yardımı ile muffin'in içinin hamur olup olmadığını kontrol ederek pişirin. Mayalı hamurları fırında pişirirken ilk on dakika fırın kapağı açılmamalı, açılırsa hamur çöker, kabarmaz. Ben içine biraz beyaz peynir de koydum, okulda bu tarifi sade yapmıştık ama ıspanaklı, kabaklı, pırasalı pekçok çeşitli yapılabilir.

Hiç yorum yok: