Cumartesi, Aralık 08, 2007

ISPANAKLI BÖREK







Malzemeler

5 adet yufka
2 su bardağı  süt
5 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı


Ispanaklı iç malzemesi

1 kg ıspanak
300 gr kıyma
1 adet kuru soğan
tuz
karabiber
kırmızı toz biber
1 kahve fincanı zeytinyağı

Yapılışı

Böreğin iç harcı önceden hazırlanır ve soğutulur. Bunun için kıyma bir iki kaşık zeytinyağı ilave kavrulur, kavrulmuş kıymaya yemeklik doğranmış soğanlar ve kalan zeytinyağı ilave edilir ve 3-4 dakika da böyle kavrulur. Ayıklanmış ve yıkanmış ıspanakların suyu çok iyi süzülür, yapraklarda su kalmaması çok önemli çünkü pişerken çok su bırakırsa börek içi olmaz. Ispanaklı yemek olur. Bu yüzden ıspanakların suyu iyice süzülür. Kavrulmakta olan kıyma ve soğana ilave edilir. Beş dakika kadar pişirildikten sonra tuz, karabiber, kırmızı toz biber ilave edilir. Ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır.

Yufka aralarına sürmek için:  süt ve yumurtalar derin bir kapta çırpılır ve bir çay bardağı zeytinyağı ilave edilerek yufkaların aralarına sürülecek sos hazırlanır.

Fırın tepsisinin dibi yağlanır ve bir bütün yufka kenarlardan sarkıcak şekilde yayılır. Hazırladığımız yumurtalı harçtan bir iki kaşık yufkanın üzerine sürülür. Bundan sonraki yufkalar tepsinin içinde kalacak şekilde tek sıra halinde yayılır. Bir kat yufka, üzerine yumurtalı, sütlü harç sürülerek yufkaların yarısına gelince; Ispanaklı harç konur. Ve yufkaların diğer yarısı tekrar bir kat yufka üzerine yumurtalı harç sürerek tamamlanır. En son birinci yufkanın tepsiden sarkan kenarları bohça gibi böreğin üzerine kapanır.Kalan yumurtalı, sütlü harç en üstüne yedire yedire sürülür. En son çörek otu serpilir. Eğer vaktiniz varsa fırına atmadan 2-3 saat kadar böreği bekletirseniz yufkalar şişer ve çok lezzetli olur. Daha sonra fırında kızarana kadar pişirilir.

Hiç yorum yok: