Pazartesi, Mart 19, 2018

PIRASALI TEPSİ BÖREĞİ








Malzemeler

5 adet yufka
1/2 su bardağı zeytinyağı


İç Malzemesi

Yarım kilo yemeklik çekilmiş kıyma
1 kg pırasa (temizlenip yıkanmış pırasalar ince ince doğranır)
1 adet soğan
tuz, karabiber
zeytinyağ

Bu ölçüler büyük boy fırın tepsisi için. 

Yapılışı 

İçin hazırlanması büyük boy tencereye kıyma alınır 5-6 kaşık sıvı yağ ile ocakta kavrulur.

iyice kavrulan kıymaya yemeklik doğranmış soğan ilave edilir karıştırılır, pırasalar ilave edilir ve iyice harmanlanır; bu arada kıymanın yağlılık oranına göre tekrar zeytinyağ ilavesi yapılır ve orta dereceli ocakta kapak kapatılmadan (sulanmaması için) pırasalar yumuşayıp pişme kıvamına gelene kadar ara ara karıştırarak tuz ve karabiber ilavesi yapılarak pişirilir. 
Soğumaya bırakılır. 

Böreğin hazırlanışı

Fırın tepsisi zeytin yağı ile yağlanır bir yufka bütün olarak tepsinin kenarlarından taşırarak ilk kat serilir. Üzerine ikinci kat yufka konur kenarlardan taşmadan fazla gelen yufkayı koparıp düz bir şekilde yufka yerleştirilir. 

Üzerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürülür ilk 4 kat bu şekilde taban yapılır. Beşinci kata hazırladığımız soğumuş iç yayılır ve üzerine aynı şekilde kalan yufkalar araları zeytinyağ ile yağlanarak yufkalar bitirilir.  

En son kenarlardaki yufkalar tepsinin içine doğru üzerine kapanıp bu parçalar da yağlandıktan sonra börek dilimlenir. 

Dilimlenmesinin nedeni pişince çok çıtır olduğu için kesilmiyor. Önceden dilimlere ayırıp sonra fırına verilir. 

175 derecede yaklaşık bir saat üzeri kızarana kadar pişirilir. 

Hiç yorum yok: