Salı, Ocak 05, 2010

ZEYTİNLİ KEK







Malzemeler

1 paket instal maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı ılık su (220gr)
250 gr erimiş tereyağı (pınar tereyağı)
1 yumurta
2 su bardağı süt (440 gr)
1 tatlı kaşığı tuz
250 gr çekirdeği çıkarılmış ikiye ayrılmış siyah zeytin
Hazır çekirdeği çıkarılmış ve doğranmış zeytin ile tadı malesef olmuyor. (Tarifte Marmara birliğin salamura zeytinini kullandım)Kahvaltılık normal salamura zeytin kullanılmasını tavsiye ederim.
500 gr un (+ - 50 gr un)
Susam ve çörek otu

Yapılışı

Maya, ılık su ve şeker bir kasede karıştırılır ve kabarmaya bırakılır (yaklaşık 10-15 dakika). Yoğurma kabına un ve tuz elenir ortası açılır, bu boşluğa yumurta, ılık süt, erimiş ve soğumuş tereyağı ve kabarmış maya ilave edilir. Ortadaki malzeme elle iyice karıştırılır ve kenarlardaki un da karışıma katılarak kek kıvamında bir hamur elde edilir. Yoğurma kabı sera streç ile kaplanır ve 1,5 saat kadar mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamura ayıklanmış zeytinler ilave edilir ve karıştırılır. Kek kalıbı yağlanıp unlanır ve kalıbın yarısını bir parmak geçicek şekilde kek hamuru konur, üzerine susam çörek otu sepilir (lezzet veriyor) fırına verilmeden önce yaklaşık 15 dakika kadar bekletilip 2. mayalandırma yapılır ve önceden ısıtılmış fırında 180˚C de 40-45 dakika üzeri pembeleşene kadar pişirilir. Bu keki ortası delik kek kalıbında yapmanızı tavsiye ederim. Hamuru yağlanmış ve unlanmış kalıba dökmeden önce yağlı kalıba susam ve çörek otu serpip hamuru sonra ilave edebilirsiniz.

Hiç yorum yok: