Pazartesi, Ocak 04, 2010

KİL ÇÖMLEKTE GAL EKMEĞİ






Malzemeler

115 gr kepekli un
350 gr beyaz ekmek unu
1 ½ tatlı kaşığı tuz
15 gr taze maya
150 ml süt
120 ml ılık su
50 gr erimiş tereyağı
1 dal taze soğan
1 çorba kaşığı taze adaçayı (bende yoktu koymadım)
7-8 dal maydanoz
1 diş ezilmiş sarımsak
1 yumurta (üzerine sürmek için)
Rezene, susam, çörek otu somunların üzeri için arzuya bağlı olarak.

Yapılışı

Yoğurma kabına un ve tuzu eleyip ortasında bir çukur açın. Yaş maya ve ılık sütü prüssüz kıvama gelene kadar karıştırıp unun ortasına dökün üzerine kenarlardaki undan bir miktar serpin ve kabı sera streç ile kaplayıp ılık bir yerde 15-20 dakika mayalanmaya bırakın. Maya göz göz kabarınca ılık su, erimiş ve ılınmış tereyağı, doğranmış yeşillikleri ve sarımsağı unlu karışıma ekleyin ve karıştırarak hamur haline getirin. Tekrar mayalanmaya bırakın. Hamur iki katı olunca (1-1,5 saat kadar) yağlanmış ve unlanmış toprak kaselere (tepsiye veya muffin kalıplarına) koyun. Kapların yarısına kadar doldurun çünkü mayalanınca tekrar kabaracak. Üzerine çırpılmış bütün yumurta sürün ve rezene tohumu serpin, mayalanmaya bırakın (15-20 dakika). 180-190˚C de 40-45 dakika pişirin.
Tarif Dünya Mutfaklarından Hamur İşleri Kitabı sf 435