Cuma, Şubat 25, 2011

PORTEKİZ MISIR EKMEĞİ

Malzemeler

Yoğrulmuş hamur mayalanmaya bırakılacak.

2 saat mayalanmış hamur.

Mayalanmış hamur tepsiye şekil verilerek alınır ve tekrar mayalanmaya bırakılır.

İkinci mayalanma tepside yaklaşık yarımsaat sonraki hali ve fırına atılır.



Malzemeler

225 gr polenta (iri öğütülmüş mısır unu)
450 gr beyaz ekmek unu
20 gr taze (yaş) maya veya 1 paket instal kuru maya
150 ml ılık süt
250 ml ılık su
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker

Yapılışı

Maya, ılık süt, ılık su yoğurma kabına alınır ve maya eriyene kadar karıştırılır. (Kesinlikle kaynar veya sıcak olmamalı sıvılar yoksa mayayı öldürür kabarmaz parmağınız sıcaklığı hissedecek derecede olacak yakmayacak) Zeytinyağı konur karıştırılır. Ayrı bir yerde polenta, beyaz ekmek unu, tuz, şeker, harmanlanır ve mayalı karışıma ilave edilerek yoğrulur. Hamur pürüssüz hale getirilip top şekli verilir, mayalanma için sıcak bir yerde bekletilir. Ben tarifi aynen uyguladım ekstra un eklememe gerek kalmadı tarif tam verilmiş. (Eğer polenta ile yapmıyorsanız, ince mısır unu ile yapıyorsunuz un miktarı değişir un ilavesi gerekebilir veya fazlası olabilir. Bu durumda azar azar un ilave edip hamur tutulur.) Hamuru derin yoğurma kabında sera streç ile sıkıca hava almayacak şekilde sardım ve kaloriferin yanına koydum. 2 saat mayalandı. Hamur iki katı büyüklüğe erişti.
Kabaran hamuru yağlı kağıt serilmiş tepsiye altına polenta serperek yerleştirdim.
Üzerinede polenta sepip hamurun yüzeyine yaydım. Yine ılık bir yerde yarım saat kadar tepside mayalanmaya bıraktım. Önceden ısıtılmış 230°C fırında 10 dakika daha sonra fırının ısısını 190°C ye indirip yaklaşık 20-25 dakika daha pişirdim. Rengi esmerleşti ve vurduğumda içi boşmuş gibi ses çıkarıyordu.

Soğuması için tel ızgaranın üzerine aldım.
Dışında kalın bir kabuk içi ise pamuk gibi lezzetli bir ekmek oldu.

Hiç yorum yok: