Perşembe, Aralık 18, 2008

PROFİTEROL/ECLAIRE (PATE a CHOUX)








Okulda öğrendiğim pate a choux hamuru.
Fransızlar sadece süt kullanarak yapıyorlarmış. Biz okulda yarı su yarı süt kullanarak yaptık.

Malzemeler

125 gr su
125 gr süt
bir çay kaşığı tuz
175 gr un
100 gr tereyağı
5 yumurta

Yapılışı

Su, süt, tereyağı tencereye alınır ocakta kaynamaya bırakılır. Kaynayınca ocaktan al, un ve tuz ilave edilip iyicee karıştırılır ve tekrar ocağa alınır orta kısık arası ateşte pişirilir. Beş dakika karıştırarak pişirilen hamur ocaktan alınır ve çabuk soğuması için bir kaseye boşaltılır. Hamur soğuyunca mikser kabın alınır ve çırpmaya başlanır. Prüssüz kıvama gelene kadar çırpılır ve çırpma devam ederken yumurtalar birer birer hamura yedirilerek ilave edilir. Çırma tamamlanır. Fırın tepsileri yağlanır veya yağlı kağıt serilir. Hamur sıkma torbasına alınır ve tepsiye ister ekler şeklinde ister profiterol için minik toplar şeklinde sıkılır. fanlı fırında 145 derecede fansız fırında 160 derecede önceden ısıtılmış fırında altın sarısı olana kadar pişirilir. 


Daha sonra pastacı kreması yapılır. Soğumuş hamurların içi doldurulur. 
Pastacı Kreması İçin Malzemeler

500 gr süt
150 gr şeker
80 gr un
2 adet yumurtanın sarısı 
1 adet yumurta
Vanilya
50 gr tereyağı ( ben tereyağı yerine süt kreması kullandım)

Tencereye yumurtalar, un, şeker, alınır çırpma teli ile karıtırılır ve süt ilave edilir prussüz bir kıvama gelince ocağa alıp kısık ateşte göz göz kaynaya kadar pişirilir. Krema soğuyunsa tereyağı ve vanilya ilave edilip mikserle iyice çırpılır. 



Tahinli sos için 

250 gr pişmiş pastacı kreması ve 250 gr tahin mikserde iyice cırpılır. Profiterollar bu krema ile doldurulur. Servis tabağına profiteroller dizilir. Kalan tahinli krema miksere alınır çok çok az süt ilavesi ile çırpılarak boza kıvamına getirilir. Bu tahinli sos profiterollerin üzerine dokülür. 



Beyaz Çikolatalı sos

250 gr pişmiş pastacı kreması ve 250 gr benmari usulu eritilmiş beyaz çikolata (kuvertür) mikserde iyice cırpılır. Profiterollar bu krema ile doldurulur. Servis tabağına profiteroller dizilir. Kalan beyaz çikolatalı  krema miksere alınır çok çok az süt ilavesi ile çırpılarak boza kıvamına getirilir. Bu sos profiterollerin üzerine dokülür. 



Çikolatalı sos

250 gr pişmiş pastacı kreması ve 250 gr benmari usulu eritilmiş bitter kuvertür çikolata mikserde iyice cırpılır. Profiterollar bu krema ile doldurulur. Servis tabağına profiteroller dizilir. Kalan krema miksere alınır çok çok az süt ilavesi ile çırpılarak boza kıvamına getirilir. Bu sos profiterollerin üzerine dokülür. 



Hiç yorum yok: