Pazartesi, Mart 24, 2008

PIRASALI BÖREK









Malzemeler

5 adet hazır yufka
700 gr  pırasa
300 gr kıyma
2 adet kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
tuz
karabibe
pul biber

Börek içinin hazırlanması

Kıyma ve yarım kahve fincanı zeytinyağı tencereye alınır ve kıyma kavrulur, Yemeklik doğranmış kuru soğan ilave edilip soğanar pişene kadar kavrulur sonra temizlenmiş ve yıkanmış, ince halkalar şeklinde doğranmış pırasalar ilave edilir. Pırasalar diriliğini kaybedip pişmesine yakın ocaktan alınır. Tuzu, karabiberi ve pulbiberi ilave edilir ve soğumaya bırakılır.


Böreğin yapılışı

Börek tepsisi yağlanır. Tepsiye bir tam yufka kenarlarından taşacak şekilde yerleştirilir. 1 su bardağı kadar zeytinyağı bir kaseye alınır ve bir fırça veya kaşık yardımı ile yufkanın üzeri hafifçe yağlanır. Daha sonra diğer yufkalar tepsinin içine sığacak büyüklükte koparılır bir kat yufka, üzerine fırça ile zeytinyağı sürülerek 4. kat a ulaşılır ve bu kata yağ sürülmez pırasalı harcımız üzerine yayılır ve kalan yufkalar yaklaşık 3-4 kat olacak şekilde harcın üzerine bir kat yufka, fırça ile hafif yağlanarak yufkalar bitirilir. Tepsi kenarında sarkan yufkalar da en son kat bitince üzerine doğru kapatılır ve yufkaların üzeri hafifçe her yeri yağlanır. Tırkıklı bir bıçakla börek dilimlere ayrılır. 180-185 derecede fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.

Hiç yorum yok: