Perşembe, Ocak 10, 2019

TAŞ KADAYIF



Malzemeler

Taş Kadayıf için 

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kuru maya
3 yemek kaşığı irmik

İç Harcı

Bir su bardağı ince çekilmiş ceviz
bir tutam kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

Şerbeti İçin

İki buçuk su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
Limon suyu

Kızartmak için sıvı yağ

Hazırlanışı

İç harcın malzemelerini bir kaseye alıp karıştırın bir kenara alın. 

Şerbetin hazırlanışı su ve şeker tencereye alınır ocakta  şeker eriyene kadar karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Şerbet kaynamaya başlayınca yarım limon suyu ilave edilir ve ocaktan alınır. Şerbetin soğuk olması gerekiyor. 

Hamurunu hazırlamak için çırpma kabına süt, su, şeker ve  maya alınır maya eriyene kadar karıştırılır daha sonra tuz, un ve irmik ilave edilir iyice karıştırılır. Üzeri streçenir ve 1 saat mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur artık pişmeye hazırdır. 

Yapışmaz bir tava ocağa alınır ve bir iki yemek kaşığı ayçiçek yağı ilave edilir yag ısınınca mayalanan hamurdan 2 yemek kaşığı dolusu alıp tavanın ortasına dökün ve tavayı hafifçe çevirerek hamuru küçük yuvarlak şekline getirin. Üzeri göz göz olup kabarmaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha pişirip fazla kurutmadan ocaktan alın (sadece bir tarafı kızaracak). Tek tek bir tepsiye sıralanır. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Pişen hamurların göz göz olan kısmına iki tatlı kaşığı kadar cevizli harçtan koyup hamuru ikiye katlayın yani poğaça şeklinde kapatın. Hepsini bu şekilde tamamlayınca kızartmaya başlayabiliriz. Derin bir tavaya ayçiçek yağı konur ve ocakta yağın kızması beklenir. Yağ kızınca hazırladığımız kadayıfları iki yüzü de kızarana kadar pişirip soğuk şuruba atıyoruz. Bir kaç dakika şurupta beklettiğimiz kadayıfları servis tabağına dizip üzerine toz antep fıstığı veya ceviz serpip servise hazır hale getiriyoruz. 


Hiç yorum yok: