Perşembe, Ocak 10, 2019

ANALI KIZLI





Malzemeler

Analı Kızlı'nın İç Harcı

200 gr kıyma (az yağlı kuzu kuzu tecrih etmeyenler dana kıyma kullanabilir.)
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
tuz
karabiber

Analı Kızlı'nın Köftesi İçin Malzemeler

250 gr  dana kıyma (kasabınıza içli köfte için döğmelik dana kıyma derseniz uygun eti verecektir..)
2,5 su bardağı köftelik siyah bulgur  (bir kapta bulguru bir buçuk su bardağı sıcak su ilave edip 20 dakika kadar bekletiyoruz)
1 adet yumurta
1 çay bardağı irmik
6 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı kimyon
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı tuz
1,5 su bardağı su

Ayrıca çorbaya ilave edilecek bir kase nohut (bir gün önceden ıslatılmış)
Nohut haşlanır süzülür ve bir kenara alınır.
Çorbanın tamamlanma aşamasında kuru nane, tuz, karabiber, bir litre kadar et suyu, bir tatlı kaşığı biber bir tatlı kaşığı domates salçası

Hazırlanışı

İç harcının hazırlanışı

1 adet büyük kuru soğanı rendeliyoruz ve tavaya alıyoruz. Bir iki dakika orta ateşte soğanı karıştırarak pişiriyoruz ve kıymayı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Kıyma kavrulunca içine tereyağını ilave ediyoruz karıştırmaya devam ediyoruz. Kısık ateşe alıp salalarını ilave ediyoruz. Beş dakika kadar kısık ateşte salça ile de kavurup tuzunu, karabiberini bir çay kaşığı pul biberini ilave edip ocağı kapatıp tüm malzemeyi karıştırıp soğuması için kenara alıyoruz.

Analı kızlı'nın bulgurlu dış harcının hazırlanışı

Yoğurma kabına önceden ıslattığımız siyah bulguru muzu alıyoruz ve irmiği ilave ediyoruz  ve bu iki malzemeyi yoğurup özleştirmeye başlıyoruz daha sonra salçaları mızı ilave ediyoruz yoğurup yumurtayı ilave ediyoruz yoğurmaya devam ediyoruz. Bu arada salçalarını, kimyonu, tuzu ve karabiberi ilave ediyoruz. Kıyma bulgurla özleşince azar azar unu ilave edip yoğurmaya devam ediyoruz. Yoğurma esnasında bir kaseye su koyun yoğurma sırasında özleşmesi için ara ara toparlanamayan  karışıma elimizle su alıp ıslatıp ele yapışmayan hamur gibi olana dek yoğuruyoruz. Bu arada hamurun olup olmadığını anlamak için haçtan küçük mandalina büyüklüğünde paça koparıp içli köfte şekli vermeye çalışalım hamur bu şekilde açılıyorsa olmuş demektir. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamurun üzerini streç ile kapatıp yarım saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz.

Dinlenen bulgur harcımız dan mandalina büyüklüğünde parça koparıp içli köfte şeklinde açıp içine hazırladığımız iç hacından bir tatlı kaşığı kadar koyup ağzını kapatıp yuvarlıyoruz ve hamurun dörte üçünü bu şekilde hazırlayıp bir tepsiye diziyoruz bu analı kızlı çorbanın anası kızı için hazırladığımız hamurun dörtte biri kadarını nı da kızı hazırlamak için ayırıyoruz. Bu hamurdan da bilye büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve bu mini köfteleri de hafif unlanmış bir tepsiye diziyoruz. İçli köfteler ve mini köfteler hazırlanınca çorbanın yapımına geçebiliriz.

Büyük bir tencereye bir adet yemeklik doğranmış soğanı mızı alıp bir miktar sıvı yağ ile kavuruyoruz orta ateşte salçamızı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz kısık ateşte salçamızı da beş dakika kadar kavurduktan sonra varsa et suyunu yoksa bir buçuk litre kadar su ilave edip karıştırıp tuzunu biberini ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca nohutlarımızı ve mini köftelerini ve limon suyunu ilave edip beş dakika sonra da anneleri yani içli köfteleri içine atıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz. Anneler içli köfteler çorbanın yüzeyine çıkınca piştiğini anlıyoruz nane sini ilave edip ocağı kapatıyoruz.  Servise hazır.


Hiç yorum yok: