Çarşamba, Ekim 26, 2016

POFİDİK POĞÇA




Malzemeler

1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 tane yumurta
1 şişe maden suyu
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un


İçi için Malzemeler


peynir maydanoz

veya
sosis salam sivri tatlı biber minik doğranmış bir domates
veya
patatesli kıymalı bir harç 

Üzeri için


1 yumurta sarısı
çörek otu



Yapılışı 


Ilık sütün içine 2 yemek kaşığı şekeri koyun. Ardından yaş mayayı da ekleyip şöyle bir içinde ezin. Sıvı yağ ve sodayı ekleyin. Yumurtaları ve tuzu da ekleyin. Alabildiği kadar unu ekleyip ele yapışmayacak bir hamur elde edin. 

Kabınızın ağzını kapatıp ılık bir ortamda 30 dakika dinlendirin. 

Hamurunuzdan ceviz büyüklüğünde bir beze alıp elimizi sıvı yağa batıralım ve daire şeklinde açalım, açtığımız hamurun yarısından başlayarak dilim dilim keselim. Hamurun kesilmemiş yerine peynirli harçtan koyalım ve  yuvarlayalım. Hamurun kenarlarını hafif içe büküp ay şekli verelim, Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Bütün hamuru böyle tekrar ettikten sonra tepsinin üzerini büyük streç ile kapatıp yaklaşık 50 dakika mayalanması için bekletiniz.


Böyle tepsi mayası olunca daha da yumuşak ve lezzetli oluyor kesinlikle tepsi mayası yapın. 
Tepsi mayası olduktan sonra yumurta sarısını sürüp üzerine susam ya da çörek otuyla süsleyip 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet Olsun

NOT: Malzemelerin tümü ılık olmalı yoksa poğaça sert olur. İçine koyacağınız sodayı bile biraz sıcak suyun içinde bekletip ılıtın sonra dökün.

FIRINDA SİĞARA BÖREĞİ




Malzemeler

3 adet yufka
2 adet yumurta akı (sarısı üzerine sürmek için ayrılmış)
1 su bardağı sıvı yağ 
1 su bardağı sade maden sodası (oda sıcaklığında)

İç Malzemesi

Beyaz peynir 
7-8 dal maydanoz
rendelenmiş taze kaşar bir kase

Yapılışı

Börek sosu için derin bir kaseye yumurta akları, bir su bardağı soda ve bir su bardağı sıvı yağ ilave edilir ve iyice çırpma teli ile karıştırılır. 

İlk yufka tezgaha serilir ve üzerine bu sos ile bolca yayılır. 2. kat yufka da bolca sosla nan yufkanın üzerine serilir ve aynı işlem tekrarlanır. 3. kat yufka bolca sos sürülmüş ikinci yufkanın üzerine serilir kalan sos iyice tüm yufkaya yayılır. 

Yufka önce  artı şeklide dörde sonra da eşit bu dört parça da 4 parçaya  bölünür. (daha büyük olması istenirse 3 parçaya bölünebilir.) geniş kenarlarına iyice ezilmiş ince doğranmış maydanoz karışımı üzerine de bir tutam rendelenmiş taze kaşar konup sigara böreği gibi sarılır.
Hemen pişirilecekse tepsiye dizilir üzerine yumurta sarısı sürülür ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.  Hemen pişirilmeyecek ise ağzı kapaklı bir saklama kabına dizilir ve buz dolabında ertesi gün için bekletilir. Bir gece önceden hazırlanıp ertesi günü pişerse çok daha çıtır oluyor. 

Bu böreğin en güzel yanı önceden hazırlayıp derin dondurucuda bir ay saklanabilmesi.

Aşağıdaki linkte de yapılış videosu var. Bu videoyu hazırlayan hanımefendiye de çok teşekkürler.


http://ustaninyemekleri.com/v/puf-puf-kabaran-nefisss-borek-tarifi-ustelik-cok-kolay-ve-pratik/1354

ÇİKOLATALI BABKA





Malzemeler


Starter (Ön maylama)

200 ml süt
100 toz şeker
25 gr yaş maya veya 15 gr instal maya (toz maya)
1 yemek kaşığı un


Hamur için

2 yumurta sarısı
75 gr toz şeker
1 pk vanilya

Hamuru için 

500 gr un
50 gr zeytinyağı

İç Malzemesi

150 gr çikolata ince kıyılmış

Üzeri için 

1 yumurta

Yapılışı

İlk aşama starter hazırlama; derin bir yoğurma kabına 200 ml süt, 100 toz şeker,  1 yemek kaşığı un ve ufalanmış 25 gr yaş maya veya 15 gr instal maya (toz maya) alınır ve çırpma teli ile karıştırılır. Kabı streçle kaplayıp 30 dakika mayalanması için ılık bir yerde bekletilir. 

İkinci aşama; 
Mayalanma süresi bitince çukur bir kasede 2 yumurta sarısı, 75 gr toz şeker ve 1 pk vanilya çatalla karıştırılır ve mayalanması biten taptaki startera ilave edilir. Çırpma teli ile karıştırılıp hamura yumurtalar yedirilir. 
Sonra 500 gr un ilave edilip hamur yoğrulur üzerine 50 gr zeytinyağı ilave edilip tekrar yoğrulup zeytinyağı hamura yedirilir. 

Üçüncü aşama: Hamur kabı tekrar streç ile kaplanır ve 30 dakika ikinci mayalanmaya bırakılır. 

Mayalanma bitince hamur tezgaha alınır, yarım cm kalınlığında merdane ile dikdörgen açılır rulo pasta yapar gibi üzerine ince kıyılmış çikolata serpilir ve hamur rulo yapılır. Daha sonra hamur dikine ikiye kesilir ve uzun iki parça haline getirilir. Sonra bu hamur parçalarından önce birini  elle döndüre döndüre bükelim ve sarmal şekil verelim diğer hamuruda aynı şekilde hazırlayıp uzun bir kek kalıbına alalım. 

Kabın üzerini tekrar streçleyip 3. mayalanmaya için 30 dakika ılık bir yerde bekletelim. Üçüncü mayalanma süresi bitince üzerine bir yumurtayı hafif çırpıp sürelim ve 180 dereceli fırında yaklaşık 40 dakika pişirelim. 

http://www.emsan.com.tr/tr/videolar

3.2.1 POĞÇA TARİFİ






Malzemeler
3 paket kabartma tozu 
2 su bardağı yoğurt 
1 su bardağı sıvıyağ
1 tane yumurta akı 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 tatlı kaşığı şeker 
5-5.5 su bardağı un 

İç Malzemesi 

1 kase beyaz peynir
5-4 dal ince doğranmış maydanoz
1 tane yumurta sarısı üzerine sürmek için
Susam veya çörekotu

Yapılışı 

Karıştırma kabına yoğurt alıp üzerine kabartma tozu ekleyip kabartalım. Sıvıyağ, tuz, şeker ve yumurtanın akını ekleyip karıştıralım. Üzerine azar azar un ekleyerek yumuşak hatta biraz cıvık olursa daha güzel olur.
Hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp ortasına beyaz peynir koyup uçlarını kapatalım. Tabsiye ters dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürelim, susam serpelim. Buzdolabında 20-30 dakika bekletelim. Poğaçaların daha iyi kapatmasını sağlar. 180-200 derecede pişirelim. 

http://ustaninyemekleri.com/

Pazartesi, Ekim 17, 2016

FELLAH KÖFTESİ






Köfte için Malzemeler

3 çay bardağı köftelik bulgur
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı un
2 çay kaşığı kimyon
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıcak su
2 çay kaşığı tuz


Fellah Köftesi Sosu için malzemeler 

2 tatlı kaşığı domates salçası
2-3 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
tuz, karabiber


Üzerine 

1/2 bağ maydanoz

Yoğurt (isteğe bağlı)




















Öncelikle bulgurumuzu bir kaba alıyoruz ve sıcak suyu üzerine döküyoruz. Kabın üstünü de kapatıp, yaklaşık 15-20 dakika kadar şişmesini bekliyoruz.

Bulgur dinlendikten sonra bulgrun üzerine biber salçası, kimyoz, tuz, yumurta, un ilave edilip yoğrulur. Hamur özleşince kiraz büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır, ortalarına hafifçe parmak bastırılıp ortası çukurlaştırılır. Unlanmış bir tepsiye dizilir. Köfteler tamamlanır. 
Bulgur hamurunun kıvamı çok katı ise az miktarda su ilave ederek kıvam alması sağlanır. Eğer çok cıvık bir hamur olursa aza azar un ilave edilip köfte kıvamına getirilir. 


Hazırlanışı

Bir tencereye yaklaşık 4 su bardağı su koyup kaynayınca içine tuz ve köfteler atılır. Köftelerin yapışmaması için kaşıkla hafifçe karıştırılır. 

Bu arada sosu hazırlanır. Bir tavaya zeytinyağını alıp orta ısılı ateşe alın yağ ısınmaya başlayınca ince doğranmış sarımsaklar, biber ve domates salçası alınıp kavrulmaya başlanır. Kısık ateşte 10-15 dak. karıştırılarak  pişirilir. Bu esnada tuzunu ve karabiberini de koyup sos tamamlanır. 

Pişen bulgur köfteleri kevgir ile servis tabağına alınır. Üzerine  yoğurt ve hazırlanan sos dökülüp ince doğranmış maydanoz serpilir. 

Cuma, Ekim 14, 2016

EV YAPIMI PATATES CİPSİ






Malzemeler

2 orta boy tatlı patates, ince dilimlenmiş


1 çorba kaşığı ayçiçek yağı

1 çorba kaşığı mısır nişastası

1 çorba kaşığı toz kırmızı biber

2 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 tatlı kaşığı sarımsak tozu (yoksa ezilmiş 3 diş sarımsak)

1 tatlı kaşığı hardal tozu

2 çay kaşığı koşer tuz

1/2 çay kaşığı  taze çekilmiş karabiber

Sos 
2 yeşil soğan, ince dilimlenmiş
2/3 Cı. Ekşi krema ( yerine yoğur kullanıyorum )

Yapılışı

Patetesleri halka halka ince dilimleyin ve bir kapta yağ ile harmanlayın. Başka bir derin kapta kuru malzemeleri koyup harmanlayın. Sarımsak tozu yoksa sarımsak eziciden geçirin ve baharatlara ekleyip iyice karıştırın.  

Yağlamış olduğunuz patatesleri baharat lı karışıma bulayıp delikli tepsiye veya fırın teli üzerine dizin. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25-35 dakika pişirin. 

http://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/recipes/a49369/sweet-potato-chips-recipe/

Perşembe, Ekim 13, 2016

ÇİZİK POĞÇA






Malzemeler 
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı  sıvıyağ
2 adet yumurta ( beyazı içine sarısı üstüne sürülecek )
3 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 küçük paket yaşmaya veya 1,5 tatlı kaşığı instant maya
ve alabildiği kadar un ( ben 6 su bardağı un kullandım  )


İç  Harcı İçin 

beyaz peynir
isteğe göre maydanoz

Yapılışı

poğçanın hamuru için süt, sıvıyağ, yumurtanın beyazı, toz şeker, tuz, yaş mayayı iyice karıştırın ununu azar azar ekleyin kulak memesi yumuşaklığında yumuşak bir hamur yapın.

Hamurunuzu tezgahın üzerinde 10 dakika kadar yoğurun ve  yoğurma kabına alın.  Hamuru koyduğunuz kabın üzerini streç ile kapatın ve ılık bir yerde iyice kabarana kadar yaklaşık 1,5 veya 2 saate kadar dinlendirin, dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler yapın



Bezeleri merdaneyle servis tabağından daha büyük olacak şekilde açın bir bıçakla veya pizza kesme aparatıyla pizza dilimi gibi 4 parçaya kesin kestiğiniz parçaların  üst kısmında peynir koyacak kadar  aralık  bırakıp 1 santim aralıklı çizikler yaparak kesin,hamurun üst kısmına ezilmiş peyniri koyun ve rulo yaparak sarın poğçaya ay şekli verip  aralıklı olarak yağlanmış  veya  yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve tepside 45 dakika mayalandırın. Mayalanan çizik poğçaların üzerine yumurtanın sarısını sürün 190 derece fırında kesik poğçaların üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.

http://www.hayalimdekiyemekler.com/cay-saati-tarifleri/cizik-kesik-pogca/