Pazar, Temmuz 03, 2016

MAHLEPLİ ANADOLU ÇÖREĞİ





  • 100 gr tereyağı (yumuşak)
  • 100 gr labne
  • ½ su bardağı sıvıyağ
  • 3 yemek kaşığı çörekotu
  • 1 adet yumurta  (sarısını üzerine sürmek için ayırın)
  • 2 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 tatlı kaşığı toz mahlep
  • 1 paket  kabartma tozu
  • Yaklaşık 4,5-5 su bardağı un
Üzeri için;
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı
  • Oda sıcaklığında bekleyen tereyağını, sıvıyağ, çörekotu, mahlep, tuz ve pul biberi bir kaba alıp karıştırın. Labneyi ve yumurta akını ekleyip malzemeleri iyice birbirine yedirdikten sonra un ve kabartma tozunu da ilave edin. Çok  yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz. (unu azar azar eklemeniz gerekiyor)
  • Hamuru tezgaha alıp yuvarlayıp uzatın. Üzerine biraz bastırıp iki santim eninde parçalar kesin. Peksimetleri keğıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
  • Yumurta sarısı ve yoğurdu çırpıp üzerlerine sürün.
  • Önceden ısıtıp 170 dereceye ayarladığınız fırında 25-30 dakika kadar pişirin. Çıkarın ve soğuyunca servise sunun.
http://www.sahrapsoysal.com/mahlepli-anadolu-coregi-tarifi

Cumartesi, Temmuz 02, 2016

KURUYEMİŞLİ KURABİYE





Malzemeler

500 gr tereyağı
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta sarısı
1 çay kaşığı karbonat
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

 
İçi için

2 adet elma
3 adet kuru incir
3 adet kuru kayısı
1 tutam kuru üzüm
1 su bardağı şeker
2 çay kaşığı tarçın
 
Üzeri için

1 kase fındık kırığı
1 yumurta akı
Pekmez
 
Yapılışı

Yarım kilo tereyağı, 1 çay bardağı yoğurt, 1 yumurta sarısı, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 çay kaşığı karbonat, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya azar azar unla birlikte kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur.
 
İçi için; Kabukları soyulan 2 adet elma rendelenir. İncirler, kayısılar küçük küçük doğranır. Rendelenmiş elmalar  kuru yemişlerle birlikte ayrı br tencereye alınır. Üzerine  1 su bardağı şeker eklenir ve pişirilir. Suyunu çekince 2 çay kaiığı tarçın serpilir ve  ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
 
Kurabiye hamurundan bezeler koğartılır ve avuç  içinde açılarak iç yerleştirilir. kapatılıp avuç içinde yuvarlatılır. Önce yumurta akına sonra da fındığa bulanarak tepsiye dizilir. Ortalama 180 derecedeki fırında pişirilir. Pişen kurabiyelerin üzerine pekmez gezdirilir.
 
Kuruyemişli Kurabiye servise hazırdır.

https://www.kanald.com.tr/mutfagim/haberler/kuruyemisli-kurabiye-tarifi/39816.aspx