Salı, Şubat 16, 2016

FINDIKLI KEK





http://www.beyazfirinblog.com/findikli-kek/


Malzemeler

5 adet Yumurta
275gr. Toz şeker
250gr. Tereyağı
180gr. Süt
15gr. Kabartma tozu
1 çay kaşığı Vanilya
100gr. Toz Fındık
150gr. Kabuklu toz fındık
400gr. Un



Hazırlanışı



Fırınınızı 180 dereceye ayarlayıp, ısıtın.
Kek kalıbınızı yağlayın ve içine biraz un serpip çalkalayın. Fazla unu almak için ters çevirip silkeleyin.
Derin bir kasenin içinde tereyağı ve toz şekeri karıştırın.
Yumurtaları tek tek ilave ederek yağ ve şekere yedirin.
Kabuklu ve kabuksuz toz fındığı, unu, vanilya ve kabartma tozunu derin bir kasenin içerisinde karıştırın ve bir köşeye ayırın.
Sütü (oda sıcaklığında olmalı) yavaş yavaş ilave ederek karışıma yedirin.
Önceden karıştırıp bir köşeye ayırdığımız un karışımımızı da bunlara ekleyin ve spatula ile çırpmadan alttan üste çevirerek karıştırın.
Önceden hazırladığınız kek kalıbınızın içerisine malzemenizi boşaltın. Üzerine iri parçalar halinde kırdığınız fındıkları serpiştirin.
180 derecede 40-45 dakika pişirin.
Kürdan ile ortasına batırarak içinin iyice pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer kürdanda temiz bir şekilde çıkmıyor ve sıvı malzeme yapışıyorsa kontrol ederek pişirmeye devam edin.
Kalıp içinde bir süre soğuduktan sonra çıkarın.
Dilerseniz kekinizi bain marie de ya da mikro dalgada eriteceğiniz çikolata ile servis yapıp lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Pazar, Şubat 14, 2016

SEVGİLİLER GÜNÜ TARTI




http://www.beyazfirinblog.com/sevgililer-gunu/

Tart ve Kurabiye İçin Kullanılacak Hamurun Malzemeleri
  • 1 kg un
  • 625 gr tereyağı
  • 375 gr pudra şekeri
  • 5 adet yumurta
  • 250 gr kabuklu fındık
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Yarım çay kaşığı vanilya
  • Yarım çay kaşığı tuz
Hamurun Hazırlanışı
  1. Fındıkları fırın tepsisine koyun ve 150 derecelik fırında 5 dakika kadar kavurun.
  2. Kavurduğunuz fındıkları mutfak robotu yardımıyla toz haline getirin.
  3. Mikser kabı içerisine toz fındıkla birlikte bütün malzemeleri ekleyin ve hamur yoğurma aparatı yardımıyla düşük hızda hamur kıvamını alana kadar karıştırın.
  4. Hamurunuzu mikserden çıkartın, bir streç film ile sarın ve 1-2 saat buzdolabında dinlendirin.
  5. Dinlendirme aşamasından sonra hamuru kullanacağınız zaman iki eşit parçaya bölerek tart ve kurabiye hazırlığınız için kullanın.
Sevgililer Günü_4
Fındıklarınız kabuklu olsun ki kabukların tadı daha baskın bir fındık tadı almanızı sağlasın.
Tartın İçine Konulacak Pastacı Kremasının Malzemeleri
  • 500 ml süt
  • 150 gr toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 50 gr un
  • 25 gr nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 50 gr tereyağı
Hazırlanışı
  1. 500 ml sütü çift tabanlı bir tencerede kaynatın.
  2. Toz şeker ve yumurtayı bir başka tencerenin içerisinde karıştırın.
  3. Üzerine un, vanilya ve nişastayı da ekleyip yeniden karıştırın.
  4. Bu karışıma kaynattığınız sütü ilave edin ve ocakta karıştırarak balon balon oluncaya kadar pişirin.
  5. Pişirdiğiniz kremayı bir tepsinin üzerine boşaltın ve yayarak soğumaya bırakın. Bu aşamada kabuk tutmaması için tereyağını kremanın üzerine sürerek karıştırın.
  6. Krema ılıklaşınca tepsiden mikser kabına alın ve orta hızla karıştırarak soğutun.
Sevgililer Günü_6
Tart İçin Malzemeler
  • 1 kg tart hamuru
  • 625 gr pastacı kreması
  • 250 gr çilek (orta boy)
Hazırlanışı
  1. Tart hamurunu düz bir zemin üzerinde açın.
  2. 15 cm çapında 3 cm derinliğinde kalp şeklinde bir kalıbın içerisine açtığınız hamuru yerleştirin.
  3. İçerisine, hamurun kabarıp, kenarının dağılmaması için kuru fasulye, nohut vb. bakliyat koyun ve bu şekilde 160 derecelik fırında 30 dakika pişirin.
  4. Fırını kapatmadan, tartınızı çıkartın ve içerisindeki bakliyatları boşaltıp yeniden 10 dakika kadar fırında pişirin.
  5. Tartınızı oda sıcaklığında 30 dakika kadar soğutun.
  6. Soğuttuğunuz tartın içini, sıkma torbası yardımıyla pastacı kreması ile kaplayın.
  7. Orta boy çilekleri ortadan ikiye bölerek pastacı kremasının üzerine dizin.
Sevgililer Günü_7Kurabiye ve Çikolataya Batırılmış Çilekler İçin Malzemeler
  • 1 kg tart hamuru
  • 500 gr bitter çikolata
  • 250 gr çilek
  • 25 gr pudra şekeri
Hazırlanışı
  1. Hamurunuzu yarım cm kalınlığında olacak şekilde düz bir zeminin üzerinde açın.
  2. 9 cm, 7 cm ve 4 cm çapında, kalp şeklindeki kurabiye kalıpları ile hamurunuzdan kurabiyeleri çıkartın.
  3. Fırın tepsisine farklı boylardaki kurabiyelerinizi dizin ve 165 derecede 13-15 dakika kadar pişirin.
  4. Benmari yöntemi ile bitter çikolataları eritin.
  5. Çikolata yaklaşık 31 derecelik bir ısıya geldiğinde fırından çıkarttığınız kurabiyelerin yarısını kaplayacak şekilde çikolataya batırın.
  6. Bir tepsi üzerine yağlı kağıdı serin ve çikolataya batırdığınız kurabiyeleri soğutmak üzere bu tepsiye dizin.
  7. Kalan çikolata ile daha önceden yıkadığınız çilekleri kaplayın ve bir tepsiye dizin.
  8. Dizdiğiniz çikolata kaplı çileklerin üzerine bir elek yardımı ile pudra şekerini serpin.

Çarşamba, Şubat 10, 2016

BAŞARININ SIRRI



BAŞARININ SIRRI

İş adamının işleri bozulmuştu. Ne yaptıysa olmuyordu. Bir zamanlar çok başarılı bir insan olmasına rağmen şimdi büyük olan sadece borçlarıydı. Bir taraftan kredi verenler onu sıkıştırırken, diğer taraftan da bir sürü insan ödeme bekliyordu. Çok bunalmıştı ve hiçbir çıkış yolu bulamıyordu. Nefes almak için parka gitti. Bir banka oturdu, başını ellerinin arasına aldı ve bu durumdan nasıl kurtulacağını düşünmeye başladı.

Tam bu sırada birden, önünde yaşlı bir adam durdu. 'Çok üzgün görünüyorsun. Seni rahatsız eden bir şey olduğu belli… Benimle Paylaşmak ister misin?' diye sordu yaşlı adam. İşadamının yakınmalarını dinledikten sonra da, 'Sana yardım edebilirim' dedi. Çek defterini çıkardı. İşadamının adını sordu ve ona bir çek yazdı. Çeki ona verirken de şöyle dedi: 'Bu para senin. Bir yıl sonra seninle burada buluştuğumuzda bana olan borcunu ödersin. Hadi al' dedi. Ve yaşlı adam geldiği gibi hızla gözden kayboldu.

İşadamı elindeki çeke baktı. Çekte 500 bin dolar yazıyordu ve imza ise John Rockefeller'e aitti, yani o gün için dünyanın en zengin adamına. 'Tüm borçlarımı hemen ödeyebilirim' diye düşündü. John Rockefeller'e ait bu çekle her şeyi çözebilirdi. Ama çeki bozdurmaktan vazgeçti. Bu değerli çeki kasasına koydu. Onun kasasında olduğunu bilmenin güveniyle yepyeni bir iyimserlikle işine tekrar dört elle sarıldı. Büyük küçük demeden tüm işleri değerlendirmeye başladı. Ödeme planlarını yeniden yapılandırdı. İyi yapılan işler yeni işleri doğurdu. Birkaç ay sonra tekrar işlerini yoluna koyabilmişti.

Takip eden aylarda ise borçlarından tümüyle kurtulup hatta para kazanmaya başlamıştı. Tüm bir yıl boyunca çalıştı durdu. Tam bir yıl sonra, elinde bozulmamış çek ile parka gitti. Kararlaştırılmış saatin gelmesini bekledi. Tam zamanında yaşlı adamın hızla ona doğru geldiğini gördü. Tam ona çekini geri verip başarı öyküsünü paylaşacakken bir hemşire koşarak geldi ve adamı yakaladı. Hemşire 'Onu bulduğuma çok sevindim, umarım sizi rahatsız etmemiştir' dedi. 'Çünkü bu bey sürekli olarak huzur evinden kaçıp, bu parka geliyor. Herkese kendisinin John Rockfeller olduğunu söylüyor' diye ekledi. Hemşire adamın koluna girip onunla birlikte uzaklaştı.

İşadamı şaşkın bir şekilde öylece durdu kaldı. Sanki donmuştu. Tüm yıl boyunca arkasında yarım milyon dolar olduğuna inanarak işler almış, yapmış ve satmıştı.
Birden, hayatının akışının değiştiren şeyin para olmadığını fark etti.
Hayatını değiştirenin yeniden kendinde bulduğu kendine güven ve inançtı.


başarının sırrı, kasamızda duran değil, kendi kalbimizde ve kafamızda olanlardır. Başka yerde aramaya gerek yok.

Salı, Şubat 09, 2016

İNCİRLİ ÜZÜMLÜ TART





http://www.beyazfirinblog.com/incirli-laz-uzumlu-tart/

Pastacı KremasıSüt             1000 gr
Toz şeker   300 gr
Yumurta   2 adet
Un             100gr
Nişasta     50 gr
Vanilya     1/2 çay kaşığı
Tereyağ   50 gr
Hazırlanışı:1. Sütü toz şekerin yarısı ile kaynatın.
2. Derin bir kasenin içerisinde toz şekerin diğer yarısını, yumurta, vanilya, un ve nişastayı çırpma teli ile iyice karıştırın.
3. Kaynamakta olan sütün ¼ biri kadarını bu karışımın üzerine boşaltın ve karıştırın.
4. Daha sonra bu hazırlığı kaynamaya devam eden süte boşaltıp karıştırarak pişirmeye devam edin. Yaklaşık 5 dakika kadar sürecek.
5. Kremayı geniş bir kasenin içerisini boşaltıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ilıkken tere yağını ilave edip karıştırın. Üzerini kapatarak soğuması için buzdolabına kaldırın.
Tart Hamuru
Tereyağ           120 gr
Pudra şekeri   80 gr
Vanilya             1 çay kaşığı
Toz badem    25 gr
Tuz                   ¼ çay kaşığı
Yumurta         1 adet
Un                     200 gr
Hazırlanışı:
1. 22cm çapındaki tart kalıbınızı hafifçe yağlayın ve un serpin. Ters çevirip kenarlarına ve kalıbın altına vurarak fazla unu kalıptan boşaltın.
2. Derin, porselen bir kasenin içerisinde (var ise hamur karıştırma makinanızın karıştırma haznesinde) tereyağ (oda sıcaklığında bekletilmiş, yumuşak kıvamda) ve pudra şekerini 2 dakika karıştırın.
3. Toz badem, tuz ve vanilyayı ilave edip 1 dakika daha karıştırın.
4. Yumurtayı ekleyin ve tüm hamura yedirinceye kadar karıştırmaya devam edin.
5. Son olarak da elenmiş unu ekleyin. Yalnızca tüm malzemeler birbiriyle karışıncaya kadar yaklaşık 1-2 dakika devam edin.
6. Hamuru streç filme sararak buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
* Bu aşamada hamuru dilerseniz bir gün önceden hazırlayabilir, buzdolabında daha uzun süre dinlendirebilirsiniz. Artan hamurunuzu buzlukta saklayabilir ve daha sonra tekrar kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, kullanmadan önce buzluktan buzdolabınızın +4 bölümünde açılmasını bekleyin ve daha sonra oda sıcaklığında açarak kullanın.
7. Dinlendirdiğiniz hamurunuzu hafif unlanmış tezgah üzerinde merdane yardımı ile açın ve tekrar merdanenize sararak önceden hazırladığınız tart kalıbınızın üzerine taşıyın. Rulo halinde merdanenize sardığınız, tart hamurunuzu açarak kalıbın içerisine yerleştirin. Tart kalıbının kenarlarına ve tabanına bastırarak hamurun yerleşmesini sağlayın. Kenarlardan dışarı taşan fazla hamuru bıçak yardımı ile keserek ayırın.
8. Tart kalıbına yerleştirdiğiniz hazırlığı en az 30-45 dakika kadar dinlendirin.
9. Önceden 165-170 dereceye ayarlanmış fırında 18-20 dakika kadar pişirin.
10. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra kalıbından çıkarabilirsiniz.
Tartın Hazırlanışı:1. Önceden hazırladığınız tart hamuruna, hazırlamış olduğunuz kremayı krema torbası ya da spatula ile yayarak doldurun.
2. İncirleri, dilerseniz kabuklarını soyarak ya da iyice yıkayıp temizleyedikten sonra soymadan da dilimleyebilir ve tart üzerine kenarlarından başlayıp her bir dilim diğerinin üzerine gelecek şekilde dizebilirsiniz. Ortasında kalan boşluğa ayıklanıp iyice yıkanan üzümleri serpiştirerek tartın üzerini doldurup, süsleyebilirsiniz.
3. Servis yapmadan hemen önce üzerine çok hafif pudra şekeri eleyebilirsiniz.

Pazartesi, Şubat 08, 2016

BOSTON CREAM PİE




http://www.beyazfirinblog.com/boston-cream-pie/
6-8 Kişilik
Pasta Keki İçin Malzemeler
  • 6 adet yumurta
  • 275 gr toz şeker
  • 265 gr un
  • 70 gr tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • Yarım limonun rendesi
Pasta Kekinin Hazırlanması
  1. Fırınınızı 155 derecelik ısıya ayarlayın.
  2. Tereyağını bir tavanın içerisinde eritip, oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  3. Mikser kabının içerisine yumurtaları ve toz şekeri koyun, yüksek hızla kabarana kadar çırpın.
  4. Bir başka kabın içerisine un, vanilya ve limon rendesini ekleyip karıştırın.
  5. Mikser kabının içerisine un karışımını yavaş yavaş ekleyip elinizle karıştırın.
  6. Son olarak oda sıcaklığında soğuttuğunu erimiş tereyağını da ekleyip karıştırın.
  7. 17 cm çapında 6 cm derinliğinde bir kelepçeli pasta kalıbının tabanını ve çevresini tereyağı ile yağlayıp, biraz un serpin. Bu şekilde kekiniz piştikten sonra daha rahat kalıptan çıkacaktır.
  8. Kek karışımınızı kalıbın içerisine boşaltın ve ardından fırında 30 – 45 dakika kadar, kontrol ederek pişirin.
  9. Piştikten sonra 2 saat soğumaya bırakın.
Pastacı Kreması İçin Malzemeler
  • 500 ml süt
  • 150 gr toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 50 gr un
  • 25 gr nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 50 gr tereyağı
Pastacı Kremasının Hazırlanışı
  1. 500 ml sütü çift tabanlı bir tencerede kaynatın.
  2. Toz şeker ve yumurtayı bir başka tencerenin içerisinde karıştırın.
  3. Üzerine un, vanilya ve nişastayı da ekleyip yeniden karıştırın.
  4. Bu karışıma kaynattığınız sütü ilave edin ve ocakta karışıtracak balon balon oluncaya kadar pişirin.
  5. Pişirdiğiniz kremayı bir tepsinin üzerine boşaltın ve yayarak soğumaya bırakın. Bu aşamada kabuk tutmaması için tereyağını kremanın üzerine sürerek karıştırın.
  6. Krema ılıklaşınca tepsiden bir mikser kabına alın ve orta hızla karıştırarak soğutun.
Çikolatalı Sosun Malzemeleri
  • 500 ml sıvı şanti
  • 400 gr bitter çikolata,
Çikolatalı Sosu Hazırlanışı
  1. Çift tabanlı bir tencerede sıvı şantiyi ısıtın, kaynamaya başlamadan hemen önce ocaktan alın.
  2. Ocaktan aldığınız tencerenin içerisine bitter çikolatayı ilave edin, çikolatalar eriyene kadar karıştırın. Sosunuzun pürüzsüz olması için çikolatalar iyice eridikten sonra blenderda hızlı bir şekilde 3 dakika kadar karıştırın.
Boston Cream Pie’ın Hazırlanması
  1. Pasta kekinizi yuvarlak şeklini bozmadan ortadan ikiye eşit ölçüde kesin.
  2. Pastacı kremasını bir sıkma torbası doldurun.
  3. Dıştan içe doğru ya da içten dışa doğru daire şeklinde pastacı kremasını sıkarak tüm tabanın üstünü krema ile kaplayın.
  4. Kekinizin ikinci parçası ile kremanın üzerini kapatın.
  5. Hazırladığınız çikolata sosunu bir kepçe yardımıyla Boston Cream Pie’ın üzerine dökerek ilave edip, servis edebilirsiniz.

Pazartesi, Şubat 01, 2016

DOĞUMGÜNÜ PASTASI





http://www.beyazfirinblog.com/colette_peters/

  • Kekin yapımı:
  • Malzemeler

  • 270 gr Yumurta ( 5-6 adet yumurta )
  • 165 gr Toz şeker
  • 160 gr Un
  • 20 gr Kakao
  • 50 gr Tereyağı ( eritilip soğutulmuş )
  • 1 Tatlı kaşığı limon rendesi

Hazırlanışı
  • Yumurta ve toz şekeri beyazlaşıp kabarıncaya kadar çırpın.
  • Un ve limon rendesini, kabarıklığın gitmemesi için, fazla karıştırmadan karışıma ekleyin.
  • Sonra yağı da aynı şekilde fazla karıştırmadan ekleyin.
  • 20 cm çapında 5,6 cm derinliğinde bir pasta kalıbına karışımı dökün.
  • 160 derece fırında 40-45 dakika pişirin.
  • Fırından çıkardığınız keki üç eşit parçaya ayırın.
Not : Hemen pasta yapmayacaksanız keki streç filme sarıp, buzdolabına kaldırın. Kullanmak istediğiniz zaman çıkarıp kullanabilirsiniz.
Pastamınızın kremasını ganaj kremadan yapalım.
Ham ganajın malzemeleri
  • 500 gr Krema
  • 500 gr Bitter çikolata
  • 500 gr Tereyağı

Not: Meyveli pasta yapmak isterseniz beyaz pasta olabilmesi için çikolata kullanmayın.
Hazırlanışı
  • Kremayı kısık ateşte kaynama derecesine gelene kadar tutun.
  • Kaynamaya başladığında ocakta alın. İçine parçaladığınız çikolataları koyun ve iyice karıştırın.
  • Tereyağını da karıştırıp tekrar karıştırın.
  • Böylece ham ganaj kremanız hazır.
Pasta ganajının malzemeleri
  • 500 gr Ham ganaj
  • 300 gr Az çırpılmış şanti

100 gr ( isteğe göre ) Beyaz veya siyah pastacı kreması ( burada pastacı kremasına link verelim)
  • Tüm bu malzemeleri kremsi bir yapıya gelene kadar karıştırın.


  • Pastanın hazırlanışI
Pastamızı parça çikolatalı yapacağız.
  • Üç eşit parçaya böldüğünüz kekin katlarının arasına kremanızı sürün.
  • Üzerine bolca parça çikolata koyun.
  • Üzerine keki yerleştirip tekrar aynı işlemleri yapın.
  • En üst kata krema sürmeyin üzerini şeker hamuru ile kaplayacaksınız.
  • Hazırladığınız pastayı buzdolabına koyun. Kremaların donmasını bekleyin.