Perşembe, Aralık 24, 2009

LİMONLU KEK



Malzemeler

310 gr un (Ben sinangil'in sade kek ununu kullandım, normal bir un ile daha az miktar olabilir)
240 gr şeker
240 gr (4 büyük) yumurta
1 su bardağı taze sıkılmış limon ve portakal (mandalina)karışık suyu
240 gr tereyağı
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çimdik tuz (5gr)
Limon kabuğu rendesi
Portakal kabuğu rendesi

Limonlu Portakal Sosu için (arzuya bağlı)

Bir su bardağı taze sıkılmış karışık limon, portakal ve mandalina suyu
5 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı (tepeleme değil) mısır nişastası


Kek'in Yapılışı

Tereyağı ve şekeri mikserde krema kıvamına gelinceye kadar çırpın, daha sonra krema kıvamını alan tereyağı ve şekere mikserde çırpılırken yumurtaları birer birer ilave edin. Yumurtaları ilave ederken mikserin devrini düşürün sonra tekrar yüksek devre getirin. Taze meyve suyunu da ilave edip düşük devirde karıştırın. Başka bir kapta elenmiş un, tuz, vanilya, kabarma tozu, limon ve portakal kabuğu rendelerini harmanlayın. Mikseri kapatıp yumurtalı karışıma unlu karışımı 3 partide ilave ederek ıspatula ile birbirine yedirin ve kek kalıbına dökün, önceden ısıstılmış 180-190 dereceli fırında 30-35 dakika pişirin.



Sosun Yapılışı (Pelte)

Pişirme kabına taze sıkılmış limon ve portakal suyu (2 limon, 2 portakal, 2 mandalina kullandım), şeker (arzuya göre tadı ayarlanabilir), 1 yemek kaşığı silme mısır nişastası konur ve ocağa alınmadan önce iyice karıştırılır, nişasta ve şeker meyvesuyunda eritilir daha sonra ocağa alınıp bir taşım kaynayana kadar karıştırılarak pişirilir.



Kek soğuduktan sonra servis tabağına alınıp, arzuya göre üzerine sos sıcak veya hafif ılınınca ilave edilebilir. Hazırlanan meyveli sos soğuyunca pelte kıvamına geldiği için sos soğumadan kek'e dökülmeli.