Perşembe, Aralık 18, 2008

ZEYNEP ARKADAŞIMININ HAZIRLADIĞI KUĞULAR



MOUSSELİNE CREAM

PEYNİRLİ EKLER

PROFİTEROL/ECLAIRE (PATE a CHOUX)








Okulda öğrendiğim pate a choux hamuru.
Fransızlar sadece süt kullanarak yapıyorlarmış. Biz okulda yarı su yarı süt kullanarak yaptık.

Malzemeler

125 gr su
125 gr süt
bir çay kaşığı tuz
175 gr un
100 gr tereyağı
5 yumurta

Yapılışı

Su, süt, tereyağı tencereye alınır ocakta kaynamaya bırakılır. Kaynayınca ocaktan al, un ve tuz ilave edilip iyicee karıştırılır ve tekrar ocağa alınır orta kısık arası ateşte pişirilir. Beş dakika karıştırarak pişirilen hamur ocaktan alınır ve çabuk soğuması için bir kaseye boşaltılır. Hamur soğuyunca mikser kabın alınır ve çırpmaya başlanır. Prüssüz kıvama gelene kadar çırpılır ve çırpma devam ederken yumurtalar birer birer hamura yedirilerek ilave edilir. Çırma tamamlanır. Fırın tepsileri yağlanır veya yağlı kağıt serilir. Hamur sıkma torbasına alınır ve tepsiye ister ekler şeklinde ister profiterol için minik toplar şeklinde sıkılır. fanlı fırında 145 derecede fansız fırında 160 derecede önceden ısıtılmış fırında altın sarısı olana kadar pişirilir. 


Daha sonra pastacı kreması yapılır. Soğumuş hamurların içi doldurulur. 
Pastacı Kreması İçin Malzemeler

500 gr süt
150 gr şeker
80 gr un
2 adet yumurtanın sarısı 
1 adet yumurta
Vanilya
50 gr tereyağı ( ben tereyağı yerine süt kreması kullandım)

Tencereye yumurtalar, un, şeker, alınır çırpma teli ile karıtırılır ve süt ilave edilir prussüz bir kıvama gelince ocağa alıp kısık ateşte göz göz kaynaya kadar pişirilir. Krema soğuyunsa tereyağı ve vanilya ilave edilip mikserle iyice çırpılır. 



Tahinli sos için 

250 gr pişmiş pastacı kreması ve 250 gr tahin mikserde iyice cırpılır. Profiterollar bu krema ile doldurulur. Servis tabağına profiteroller dizilir. Kalan tahinli krema miksere alınır çok çok az süt ilavesi ile çırpılarak boza kıvamına getirilir. Bu tahinli sos profiterollerin üzerine dokülür. 



Beyaz Çikolatalı sos

250 gr pişmiş pastacı kreması ve 250 gr benmari usulu eritilmiş beyaz çikolata (kuvertür) mikserde iyice cırpılır. Profiterollar bu krema ile doldurulur. Servis tabağına profiteroller dizilir. Kalan beyaz çikolatalı  krema miksere alınır çok çok az süt ilavesi ile çırpılarak boza kıvamına getirilir. Bu sos profiterollerin üzerine dokülür. 



Çikolatalı sos

250 gr pişmiş pastacı kreması ve 250 gr benmari usulu eritilmiş bitter kuvertür çikolata mikserde iyice cırpılır. Profiterollar bu krema ile doldurulur. Servis tabağına profiteroller dizilir. Kalan krema miksere alınır çok çok az süt ilavesi ile çırpılarak boza kıvamına getirilir. Bu sos profiterollerin üzerine dokülür. 



EKLER

EKLER


Cuma, Aralık 05, 2008

KEŞİŞ VE SAMURAİ



Yaşlı keşiş yolun kenarında oturuyordu. Gözleri kapalıydı, bacak bacak üstüne atmıştı ve elleri kucağındaydı. Oturduğu yerde derin düşüncelere dalmıştı.
Birden bir samurai savaşçısının sert ve emreden sesi, keşişi derin düşüncelerinden uzaklaştırdı. Yaşlı adam! Bana Cennet ve Cehennemi anlat!
Keşiş önce hiçbir şey duymamış gibi yanıtsız bıraktı bu sesi. Fakat sonra yavaş yavaş gözlerini açtı. Samurai her geçen saniye biraz daha sabırsız bir şekilde yanıt beklerken, dudaklarının kenarında farkedilmesi çok zor bir gülümseme belirdi.
Keşiş sonunda, Cennet ve Chennemin sırlarını öğrenmek istiyorsun demek ki diye yanıtladı. Bu kadar pejmurde olan sen. Elleri ve ayakları kir içinde olan sen. Saçları taranmamış, nefesi kokan, kılıcı paslı sen. Çirkin ve annenin kılığına özenmediği sen. Sen bana Cennet ve Cehennemi soruyorsun ha?
Samurai birden küfür etti. Kılıcını çekti ve keşişin başının üstüne kaldırıverdi. Keşişin başını bedeninden ayırmak üzere hazırlanırken, yüzü morardı, boynundaki damarlar kabardı. Kılıç tam inmeye başlarken yaşlı keşiş sakince Bu Cehennem işte dedi. Samurai o anda biraz korku, biraz şaşkınlık, biraz şefkat ve biraz sevgiyle, yaşamını kendisine birşeyler öğretmek için yasamini feda etmeyi göze alan adama baktı. Kılıcını yere indirdi ve gözleri yaşlarla doldu. Ve dedi yaşlı keşiş, bu da Cennet.
Rahip John W.Groff Jr