Pazartesi, Kasım 24, 2008

BLİNİ - KREP






Bu gün Sable bisküvi, Fındıklı kurabiye, Krep ve Blini yaptık. Krep pasta nefis oldu. Bu krep Ukrayna da yapılan bir çeşit krep imiş. 

Malzemeler

15 gr yaş maya
120 ml ılık su
85 gr un
85 gr kek unu
2.5 gr tuz
240 ml süt 
3 adet yumurta sarısı
85 gr erimiş tereyağı

Hazırlanışı

Bir kapta kuru malzemeler harmanlanır. Başka bir kapta ılık süt ve maya karıştırılır ve erimiş yağ ilave edilir yumurta sarılarıda konur çırpma teli ile hafif hafif çırpılır. Ilık su da ilave edilir karıştırılır. Tüm sıvılar birbirine iyice karışmış olur ve kurular azar azar ilave edilip karıştırılır. Akıcı bir hamur elde edilir. Kabın üzeri streç ile kaplanır ve 1 ila 3 saat arası mayalanmaya, dinlenmeye bırakılır.  Mayalanan hamur krep tavası veya teflonlu tavaya (tava hafifçe tava yağlanır.) küçük küçük yuvarlaklar şekillerde dökülüp. Kızgın tavada ocağın harareti ayarlanarak iki yüzüde pişirilir. 


SABLE BİSKÜVİ





Sable bisküvinin anlamı Kum bisküvi imiş

Malzemeler

Hamuru için

500 gr un
175 gr pudra şekeri
250 gr margarin
100 gr yumurta akı
vanilya

Dolgu malzemesi

100 gr bütün badem veya çokella, veya fındık veya fındık fıstık ezmesi v.b

Üzeri için 

Benmari usulü eritilmiş çikolata

Hazırlanışı

Yoğurma kabına un alınır ve ortası havuz gibi açılır ve tüm hamur malzemeleri konur. Önce ortadaki malzeme mıncıklanarak birbirine yedirilir, sonra kenarlardaki unlardan azar azar alınarak pürüssüz bir hamur elde edene kadar yoğrulur. 

Hamurun kıvamı yumuşak, ele yapışmayan bir hamur. 

Hamurdan küçük toplar koparılıp yuvarlanır içine badem konur veya diğer malzemelerden konacak ise top gibi olan hamur pogaca gibi acılır içine nutella veya fıstık fındık ezmesi konup bohça gibi kapatılıp yuvarlanır. Fırın tepsisine dizilir. 160 derecede hafif sararana kadar pişirilir. Soğuduktan sonra çikolataya batırılıp servis tabağına dizilir. 

FINDIKLI KURABİYE





Okuldaki orjinal miktarları yazıyorum. Daha az yapmak için malzeme  miktarlarının yarısı  veya 1/4 ile yapılabilir. 

Malzemeler

1 kg toz fındık
1 kg pudra şekeri 
1 kg çekilmiş kuru kayısı (kıyma makinesinde çekilmiş makine yoksa çok çok ince kıyılmış)
180 gr yumurta beyazı

Üzerine sepmek için pudra şekeri 

Hazırlanışı

Yoğurma kabına toz fındık, pudra şekeri alınır ortası havuz gibi açılır ortaya kayısılar ve yumurta beyazı konup yoğrulur. Yoğrulan hamur tabanı geniş bir teflon tencereye alınır ve ocakta 3-4 dakika harlı ateşte sürekli çevrilerek hamur pişirilir. 3-4 dakika sonra hamur ocaktan alınır soğuyunca şekil verilir yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 120 dereceli fırında hafif sarı renk alana kadar pişirilir. Soğumadan üzerine pudra şekeri serpilir. 

Perşembe, Kasım 20, 2008

KÖY EKMEĞİ



Malzemeler

500 ml su
800 gr un
20 gr tuz
10 gr buğday tohumu
35 gr yaş maya

Yapılışı

Bütün malzeme miksere veya yoğurma kabına alınır. Hamur yoğrulur ve kabın üzeri streçlenip bir saat mayalanmaya bırakılır. 

Bir saat sonra hamur hafif unlanmış tezgaha alınır hamura vurarak gazı alınır. Hamur 3 eşit parçaya bölünüp şekil verilir fırın tepsisine alınır ve 2. mayalanmaya bırakılır. Bir saat sonra 200 dereceli fırında pişirilir. 

Çarşamba, Kasım 19, 2008

MULTIGRAIN BREAD




Malzemeler

15 gr yaş maya
350 ml su
300 gr buğday unu
200 gr kepek unu
12 gr tuz
30 ml sıvı yağ
30 ml bal
200 gr karışık tahıl (haşhaş, susam, keten tohumu, yulaf, arpa unu)

Hazırlanışı

Yulaf hariç tüm malzeme yoğurma kabına veya miksere alınır yoğrulur. Kabın üzeri streç ile kaplanır ve mayalanmaya bırakılır. Bir buçuk saat sonra hafif unlanmış tezgaha alınır. Hamurun üzerine vurarak gazı alınır. Fırın tepsisine yulaf unu serpilir. Ekmek şekli,resimdeki gibi veya istenen şekil verilen hamur tepsiye alınır ve üzerine yulaf unu serpilir. Tekrar bir saat mayalanmaya bırakılır. 200 derecede 45 dakika pişirilir. 

Salı, Kasım 18, 2008

BU GÜN PİŞENLER

AÇMA





Bu gün açma yaptık. Çok kaloy ama el oyalayan bir hamur. 

Orjinal malzemeler biz bu malzemelerin yarısında yaptık sınıfta 

1 kg un
75 gr toz şeker
25 gr tuz
100 gr ayçiçek yağı
50 gr yaş maya
500 ml su
2 adet yumurta

Üzeri için

Yumurta sarısı
çörek otu 

Hazırlanışı

Elenmiş unun ortasını havuz gibi açtık mayayı ortaya  ufaladık. Bir miktar ılık su ilave edip elle ezerek kenardan bir miktar un alarak bulamaç haline getirdik. 

Üzerine yumurtaları, yağı, tuz ve şekeri de ilave edip karıştırdık. Azar azar su ilave edip hamuru yoğurduk. 

Ele yapışan bir hamur haline geliyor. Tezgaha yapışıyor. Hamuru kıvama getirmek için katlama yöntemi ile yoğurmaya devam ettik. Yani hamurun yarsını elimize  alıp diğer yarısının üzerine koyarak defalarca bunu tekrarlayarak hamuru özleştirdik.
En sonunda hamurun üzerini hafifçe unlayıp yarım saat kadar dinlenmeye bıraktık. Sonra eşit bezeler haline getirdik. 

Tepsiye dizdik, üzerlerini sıvı yağ ile yağlayıp mayalanmaya bıraktık. Yaklaşık bir buçuk saat sonra üzerlerine ceviz büyüklüğünde tereyağı koyup tezgahta elle yuvarlak şekle getirdik tezgaha hafifçe vura vura yuvarlak oldu. 
Eğer sade açma isteniyorsa hamuru rulo şekline getirip, bir tarafından elle tutup diğer ucunu tezgahta avuç içi ile yuvarlayarak aynı zamanda çevirmiş burgu yapmış oluyoruz. Sonra uçları birleştirip yuvarlak olacak şekilde yağlanmış tepsiye alıyoruz. Eğer zeytinli, kaşarlı yapılacak ise hamur yuvarlak iken ortaya malzeme koyup aynı işlemi tekrarlayıp fırın tepsisine alıyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiyoruz.
Tekrar mayalanması için 45-40 dakika bekleyip önceden ısıtılmış 180 derecede üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. 

PASKALYA ÇÖREĞİ & PASTASI & FISTIKLI KURABİYESİ











Paskalya hamurunundan 300'er gr lık iki küçük çörek yaptı hocamız. Daha sonra arasına pasta kreması sürdü. Frambuaz ekledi. Çok güzel oldu.

Malzemeleri ölçüleri okuldaki orjinal miktarlar. Daha az yapmak için malzeme miktarlarının yarısını kullanarak yapabilirsiniz.

Malzemeler

Paskalya Ekmeği için malzemeler

1 kg un
400 ml su (Biz okulda su kullanmadık. 400ml su yerine 400ml yumurta kullandık. Bu da 10 adet yumurta etti.)
250 gr toz şeker
250 gr margarin
50 gr mahlep
50 gr yaş maya

Üzeri için 

Yumurta sarısı
file badem

Yapılışı

Un yoğurma kabına alınır ortası havuz şeklinde açılır ve tüm malzememe konur. Ortadaki malzeme elle iyice yoğrulur birbirine özdeşir. 

Hamur ele yapışan bir hamur daha fazla un eklemeden tezgahta biraz döve dove hamuru özdeştirilir. Çok gerekiyorsa bir miktar daha un ilave edilir. 

Hamur kabının üzeri streçle kaplanır ve mayalanmaya bırakılır. 1 saat sonra üzerine vurularak gazı alınır. 

Eşit bezelere bölünür yaklaşık 100 er gramlık. Tekrar mayalanmaya bırakılır. Bu ikinci mayalanma yaklaşık bir buçuk saat sürdü. 

Daha sonra bezeler den birkaçı tezgaha alınıp uzun çubuk şeklinde avuç içi ile bastırıp ileri geri hamuru oynatarak çubuklar yapılır. 3 tanesi saç örgüsü şeklinde örülür ve böylece bezeler tamamlanır.  300 gr lık saç örgülü paskalya olur. 

Pasta için tek tek iki tane yuvarlak yapılır. 

Kurabiye için ayrılan hamur merdane ile açılır ve içine file antep fıstığı serpilir. Rulo yapılır ve tüm hamurların üzerine yumurta sarısı sürülür. 

Fırın tepsisine alınır. 

Üzerine yumurta sarısı sürülür saç örgüsü şeklinde olanlara file badem serpilir ve 3. mayalanmaya bırakılır. 

Bir saat sonra mayalanma tamamlanınca fırına verilir. 

Önceden ısıtılmış 180 derecede 20-30 dakika pişirilir. 


Paskalya çöreği hamurundan nefis bir çörek yoğurduk. Hamurun yarısı ile resimde gördüğünüz nefis rulo paskalyaları hazırladı hocamız. Çok lezzetli, nefis oldu.








Pazartesi, Kasım 17, 2008

STRUDEL








İki hamur tarifi var birini Hasan hoca yaptı diğerini İtalyan hoca ikisininde malzemelerini ayrı ayrı yazıyorum

Hasan hocanın tarifi 

Malzemeler

210 gr un
bir tutam tuz
1 adet yumurta
80 ml su
15 gr tereyağı
5 ml elma sirkesi

İç harcı

2 adet elma doğranmış
30 gr tereyağı
50 gr toz şeker
50 gr toz badem
2 tutam tarçın

İnce doğranmış elmalar tereyağı, toz şeker ile tavaya alınır ve sotelenir elmalar yumuşayınca toz badem ve tarçın ilave edilir. Bir dakika karştırılıp ocaktan alınır. Soğumaya bırakılır. 

Hazırlanışı 

Unu ve tuzu bir kaba alın diğer bir kapta yumurta, su, sirke, erimiş tereyağını karıştır ve una ekleyin.  Yumuşak kadifemsi bir doku alana kadar yaklaşık 10 dakika yoğurun. Top haline getirip çukur bir kaba alın üzerini hafifçe erimiş tereyağı ile yağlayın  ve hamurun kurumaması için kabı streç ile sarın bir saat dinlenmeye bırakın. 

Dinlenmiş hamur ikiye bölünür. Merdane ile ilk parça çok ince olacak şekilde açılır. Hamurun kenar kısmına hazırladığımız soğumuş elmalı harçın yarısı konur ve hamur rula şeklinde sarılır ve yağlanmış fırın tepsisine alınır. Diğer hamur da bu şekilde hazırlanıp tepsiye alınır. Üzerlerine erimiş tereyağı fırça ile sürülür. 200 dereceli fırında 20 dakika kızarıp rengi hafif kahverengine dönünce fırından alınır. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir. 


İtalyan hocanın tarifi

Malzemeler

350 gr un
50 gr tereyağı
1 adet yumurta
20 gr toz şeker
bir tutam tuz

Hazırlanışı

Çok ince bir hamur açılacağı için yüksek glutenli un kullanılması gerekiyor. Her un kendi ağırlığının yarısı kadar su çeker bu sebepten suyu kontrollu ilave ettik. 

Miksere su hariç tüm malzemeyi aldım. Hamur yoğurmak için çengel aparatı taktık. Makineyi çalıştırıp azar azar su ilave ettik. Pürüssüz yumuşak kıvamda bir hamur elde ettik. Mikseden çıkarırken çengelden uzayan bir hamur oldu. Ele yapışmıyordu. Mikserde uzun süre yoğurduk hamuru. Makinede hamuru tezgaha aldık ve çok az bir un serperek top haline getirip üzerini streç ile sarıp bir saat dinlendirdik. Bu arada 2 elma dan harç hazırladık sadece bir yekmek kaşığı tereyağı ile soteleyip 2 yemek kaşığı şeker koyup suyunu iyice çektirdi. En son bir tutam tarçın atıp ocaktan alıp iyice soğuması için bir kaba boşattı.

Hamur dinlendikten sonra merdane ile çok ince açıp hamurun üzerini hafifçe tereyağı ile yağlayıp elle kenarlarından çekerek büyüttü tülbent inceliğinde dikdörtgen şeklinde açtı. İç malzemeyi kısa uzunlamasına yaydı ve rulo şeklinde sarıp yağlanmış tepsiye aldı. Hamurun üzerine fırça ile erimiş tereyağı sürülüp 180 derecede pişirdik. Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri serptik.

Kalan hamurudan da tuzlu yaptı. Hamuru ikiye bölüp aynı şekilde incecik açtı, süzme peynirden birer kaşık alıp hamurun üzerine 3 yer cm boşluklar bırakarak her yerine sıraladı. İkinci hamuruda açıp peynirli hamurun üzerine kapattı. Kenarlarından bastırdı. Yine üzerine erimiş tereyağını fırça ile sürüp 250 derecede 10-15 dakika pişirdi. Pişen hamuru kesme tahtasına alıp satır gibi bir bıçak ile karelere böldü servis tabağına aldı. 


ZEYTİNLİ EKMEK - NANELİ EKMEK





Malzemeler

500 gr un
50 gr tereyağı
50 gr sıvı yağ
25 gr yaş maya
birer tatlı kaşığı tuz ve toz şeker
100 gr krema 
2 adet yumurta
300 gr su
taze nane
veya çekirdekleri çıkarılmış zeytin

Yapılışı

Mikserde yapılacaksa hamur yoğurma aparatı takılır, maya su içinde eritilir, sıvı yağ, tereyağı, krema, yumurtalar, su ve erimiş maya miksere alınır ve çalıştırılır. Malzeme  iyice karışınca un, tuz ve şeker karışımı azar azar  ilave edilip hamur yoğrulur. En son nanesi ve zeytini konur hamur son bir kez daha karıştırılır. 

Elle yoğrulacaksa da aynı sıra ile hamur yapılır. Kek hamurundan biraz daha koyu bir hamur elde edilir. Ele yapışan cıvık bir hamur. 

Pişirme kalıpları yağlanır ve hamur kabın 3/4 nü kaplayacak miktarda konur ve üzeri düzeltilir. Bir kahve fincanı kadar un eleğe alınır ve üzerine elenir, bıçakla bir kaç çizik atılır. 180 derecede 35 dakika pişirilir

PRETZELS

Alman ekmeği, Alman simidi de deniyormuş. Asıl ismi çok havalı Pretzels




Okuldan tarif

Malzemeler

5 gr yaş maya
160 ml su
3 gr tuz
5 gr toz şeker
285 gr un

Solüsyon

150 ml su
6 gr karbonat
3 gr tuz

Bir kasede hepsini karıştır.

Yapılışı

Yoğurma kabına un alınır ortası açılır ılık su maya ortaya konur elle maya ve su karıştırılır. Un un üstüne şeker ve tuz serpilir. Ortadan yavaş yavaş kenarlardaki unlar alınarak hamur yoğrulur. 45 dakika mayalanmaya bırakılır. 

Hamur kabarınca üzerine vurarak havası alınır. on dakika daha dinlendirilirp hamurlara şekli verilir. 

Bir tencereye su doldurulur kaynamaya başlayınca hazırlanan hamurlar kaynayan suya atılır. 

Pretzeller suyun yüzeyine çıkınca kevgir kepçe ile kaynayan su dan çıkarılıp solusyon kabına batırılıp kevgirle alınıp yağlanmış tepsiye alınır üzerine kalın tuz serpilip 185 derecede kızarana kadar alıltın sarısı renk alana kadar pişirilir. 

Salı, Kasım 11, 2008

CİABATTA





Ekşi mayalı ekmek

Malzemeler

Starter için malzemeler

5 gr maya
300 ml ılık su
90 ml ılık süt
300 gr un 
6 gr bal
Starter in yapılışı tüm malzemeyi çukur bir kapta karıştır üzerini streç ile ört. 12 saat mayalandır. 
Orjinali 12 saat mayalanma süresi var. Biz okulda bir buçuk saat mayalandırabildik. 

Hamuru için malzemeler

20 gr yaş maya
300 ml ılık su
15 ml zeytin yağı
700 gr un

Bu malzemeler ile oldukça fazrala ekmek oluyor. Daha az miktarda yapmak için malzeme miktarlarını yarıya düşürebilirsiniz. 

Hazırlanışı

Un yoğurma kabına alınır ortası havuz gibi açılır. Ufalanan maya ortaya konur ve azar azar su ilave edilerek maya eritilir. Sıvı yağı da ilave edip karıştırıyoruz, önceden önmayalamaya bıraktığımız karışımıda ortada ki malzemelere ilave edip hamuru azar azar su ilave ederek yoğuruyoruz. Çok yumuşak ele yapışan bir hamur olacak. Biz yoğururken 70 ml daha su ilave ettik. Unun kalitesine göre su miktarı bir miktar değişebilir. Elde edilen hamur yumuşak ve ele yapışan bir hamur olacak. Bu hamurun yapışkanlığını azaltmak için hamurun tam ortasından sıkılıp elde kalan hamur diğer yarım hamurun üzerine yapıştırarak bu işlemi tekrar tekrar hafif vurarak yaparak hamurun yapışkanlığını azaltmaya çalışılır. Yine de tok bir hamur olmamalı. Ele yapışan bir hamur alacak. Hamur üzeri örtülüp  bir saat mayalanmaya bırakılır. Mayalanma bitince hamurun yarısı hafifçe unlanmış tezgaha alınır hafifçe hamur toparlanır ve mardane ile bir parmak kalınlığında açılır de dikdörgen parçalar kesilir yaklaşık 6 cm eninde 10 cm uzunluğunda parçalar olabilir. Yağlanmış tepsiye parçalar dizilir ve üzerlerine yine elekten un serpilir. Resimlerde de görüleceği gibi unlanır ve 2. mayalanmaya bırakılır. 40-45 dakika sonra 200 derecede yaklaşık 25 dakika altın sarısı olana dek pişirilir. 

FOCCACCİO BREAD






Malzemeler

375 ml su
500 gr un
30 gr yaş maya
10 gr tuz
20 gr zeytinyağı
35 gr kuru domates, 90 gr çekirdeği çıkarılmış ince kıyılmış siyah zeytin, 10 gr kekik, 5-6 dal biberiye, 
15 ml bal

Piştikten sonra üzerine sürmek için 20 gr zeytinyağı

Domatesi ince küp küp doğra ve sıcak suda beklet yumuşaması için. 

Hazırlanışı

Suyun bir miktarı ile maya çözülür. Un yoğurma kabına alınıp ortası havuz gibi açılır. Ortasına suda eritilmiş mayayı ve balı ilave et ortadaki sıvı kısımı iyice birbirine yedir sıvı yağı da ilave et karıştır. Kekik ve biberiyeyi de ilave et. Suyu birden değil azar azar  ilave edip hamuru yoğuruyoruz. Daha sonra domatesleri süzüp suyunu iyice sıkın ve hamura zeytinler ile birlikte ilave edin.  Ele yapışan bir hamur oluyor. Elini çekince uzayan bir hamur olacak. Sonra yağlanmış ufak 23-25 cm lik bir tepsiye hamuru alıyoruz. Hamur ele yapışan bir hamur olduğu için üzerini düzeltirken avuç içlerini hafifçe yağlayıp hamuru tepsiye bastırarak düzeltiyoruz. Bir saat mayalanmaya bırakıyoruz. 

180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz. Fırından çıkınca üzerine zeytinyağı sürüp soğumaya bırakıyoruz. 

HAMBURGER EKMEĞİ







Malzemeler

500 gr un
50 gr toz şeker
25 gr margarin 
25 gr sıvı yağ
25 gr yaş maya
1 adet yumurta
12 gr tuz
200 gr süt ılık

Hazırlanışı

Mayayı ılık sütte çözün. 

Yoğurma kabına un koyup ortasını açın içine sütte çözülmüş maya ve yumurtayı ilave edin ve sıvı kısımdan hafif hafif karıştırarak malzemeyi birbirine karıştır daha sonra kalan tüm malzemeyi ilave edip iyice yoğur. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir. Hamuru on dakika dinlendir. Daha sonra eşit parçalara bölüp yuvarla yağlanmış tepsiye diz. 30 dakika mayalandır. Mayalanma bitince üzerlerine hafifçe bastırıp düzelt ve yumurta sarısı sür susam serp. 200 derecede 10 dakika pişir. 

Pazartesi, Kasım 10, 2008

OKUL GEZİSİ

Bu gün okul gezimiz vardı.

Ünilever'in İçerenköydeki binasında profesyonel pastacılık ürünleri hakkında eğitim aldık.

Ünilever ürünleri tanıtımı yapıldı. Bu ürünlerin tadına bile baktık.

Meraklı arkadaşlarım için internet adresi

http://www.unipro.com.tr/

http://www.unileverfoodsolutions.com.tr/


Yağlar, margarinler, şantiler, kakaolu ürünler, çikolatalar, kokolin, pandispanya, neler neler,,,

Toz pandispanya; toz krem şanti gibi pakette su ile karıştırılıp, mikserde çırpılıyor. Sonra fırına.

Pastacı kremaları süt ile karışıp direk pişirmeden pastaya,

Artık pasta yapmak parmak şıklatmak kadar kolay. Pandispanyanın kabardı, kabarmadı derdi yok. Kremanın dibi tuttu, koyu oldu, sulu oldu derdi yok. Herşey avrupa standartlarında çok güzel ürünleri var. Verdiğim internet sitesinden Pastacılık Servisine tıkladığınızda ürünlerin açıklamaları var. Tarifler var. Meraklı arkadaşlarımın dikkatine.

Çarşamba, Kasım 05, 2008

FAN TANS





Malzemeler

15 gr yaş maya 
3 gr şeker
200 ml butter milk (ayran)
Butter milk Kuzey Avrupa ülkelerinde bulunan tereyağı sütü bizde olmadığı için ayran kullanıyoruz.
375 gr un
5 gr karbonat
5 gr tuz
60 gr tereyağı (erimiş oda sıcaklığında soğumuş)
10 ml sıvı yağ

Hazırlanışı

Ayranın içine maya ufalanır ve çözdürülür.

Miksere un, tuz, şeker, karbonat alınır mikserin ekmek yoğurma aparatı takılır ve çalıştırılır kuru malzeme harmanlanır tereyağının yarısı ilave edilip çıpmaya devam edilir daha sonra ayranlı karışım, sıvı yağda ilave edilir ve hamur pürüssüz bir kıvam alana kadar mikserde karıştırılmaya devam edilir. Ele yapışmayan bir bir hamur elde edilir. Kabın üzeri streç ile kaplanır ve 1 saat mayalanmaya bırakılır. Bir saat sonra hafifçe unlanmış tezgaha alınır üzerine hafifçe vurulup gazı alınır. Merdane ile yarım cm kalınlığında açılır ve kalan tereyağı üzerine fırça ile sürülür. Daha sonra hamur 4 cm eninde 7 cm uzunluğunda şeritler kesilir. 5 parça üst üste konup taban kısmı elle hafifçe ezerek birleştirilir ve dik bir şekilde  muffin kalıplarında yerleştirilir. Diğer ucu üstte kalan kısım yelpaze gibi açık kalır  2. mayalanmaya bırakılır. 35-40 dakika sonra 180 derecede yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. 

CHALLAH



Bu hafta ki çalışma arkadaşım Pınar. Sevgili Pınar ile bu gün yaptığımız ekmekler.






Malzemeler


15 gr yaş maya
180 ml ılık süt
yarım paket vanilya
15 gr toz şeker
7 gr tuz
1 adet yumurta
1 adet yumurta sarısı
340 gr un 
40 ml sıvı yağ

Hazırlanışı

Maya ılık süt  çözdürülür. 

Miksere  un, tuz, vanilya, şeker, alınır ve bir iki kez harmanlanması için makine (hamur yoğurma aparatı takılır) çalıştırılır. Süt maya karışımına yumurtalar ilave edilip çatalla karştırılıp yağ da eklenip sıvı karışım mikserdeki unlu karışıma ilave edlip makine çalıştırılır. Hamur mikserde 15-20 dakika kadar hamur toparlanana kadar karıştırmaya devam ettirilir. 

Pürüssüz bir kıvam alınca yoğurma sonlandırılır. Kabı streç ile kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakılır.  Bir saat sonra hamur iki katı kadar kabarmış olmalı. 

Mayalanma bitince hamura elle vurularak gazı alınır. Tezgah az bir un ile unlanır ve hamur 3 eşit parçaya ayrılıp rulo şekline getirilir. (tek bir büyük saç örgülü ekmek yerine daha küçük parçalara da ayrılıp rulo haline getirebilinir.) 3 eşit rulo haline gelen hamur yanyana sıralanır ve saç örgüsü şeklinde örülür ve yağlanmış fırın tepsisine alınır.  2. mayalanmaya (45 dakika) bırakılır. Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürülür ve 180 derecede 25 dakika 30 dakika pişirilir. 

POĞAÇA




Malzemeler

250 gr un
124 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
6 gr tuz
10 gr toz şeker
15 gr yaş maya
2 küçük yumurta

İç malzemesi

Beyaz peynir
Maydanoz

Üzeri için 

1 yumurta sarısı
çörek otu
susam 

Hazırlanışı

Yarım su bardağı ılık su ile maya çözdürülür. Yoğurma kabına un alınır ortası açılır unun kenarlarına tuz, şeker serpilir (tuz ve şeker maya ile direk temas etmesin diye kenarlara konur) ortaya ılık suda eritilmiş maya, yumurtalar alınır orta kısım elle yumurtalar ve mayanın karışması sağlanır ve yağları da ilave edip ortaya ortadan yoğurmaya başlanır azar azar kenardaki unlar alınır. Hamur toparlanınca kabın üzeri streçlenir ve mayalanmaya bırakılır. 30 dakika veya 45 dakika mayalandırılır. 

Fırın tepsisi yağlanır ve mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparılır. İç malzemesi konarak poğaça şekli verilir ve üzerine yumurta sarısı sürülür, susam veya çörek otu serpilir. Tepsideki poğaçalar 2. mayalanma için ılık bir yerde yaklaşık 30 dakika bekletilir.

180 dereceli fırında 18-20 dakika pişirilir.