Salı, Eylül 09, 2008

PATLICANLI BÖREK





Malzemeler

4 adet patlıcan
2 adet domates
8-9 adet yeşil tatlı biber (köy biberi)
1/2 kg kıyma
5 adet yufka
1 su bardağına yakın kadar zeytinyağı
tuz
karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker

Börek içinin Hazırlanması

Patlıcanlar alacalı soyulur ve boyundan dörde bölünür, uzun 4 şerit haline gelen patlıcanlar, Yaklaşık 1 cm genişliğinde; enine doğranır ve acısının çıkması için tuzlu suya bırakılır. Domatesler tavla zarı şeklinde doğranır. Biberlerde ince ince doğranır. Derince bir tencereye 3-4 kaşık zeytinyağı alınır kıyma kavrulmaya başlanır, Kıyma kavrulunca ince doğranmış biberler atılır 5 dk karıştırarak kavrulur sonra domatesler ilave edilir suyunu çekene kadar karıştırarak pişirilir sonra suyu iyice sıkılmış patlıcanlar, tuz, bir tatlı kaşığı tozşeker, karabiber tencereye alınır karıştırılır bu aşamada yarım kahve fincanı zeytinyağı konur, patlıcanlar ilave edilir. Tencerenin  kapağı kapatılmadan ara ara karıştırılarak patlıcanlar hafif diri olacak şekilde pişirilir.  Soğumaya bırakılır.

Böreğin Yapılışı

Börek tepsisi yağlanır. Tepsiye bir tam yufka kenarlarından taşacak şekilde yerleştirilir. 1 su bardağı kadar zeytinyağı bir kaseye alınır ve bir fırça veya kaşık yardımı ile yufkanın üzeri hafifçe yağlanır. Daha sonra diğer yufkalar tepsinin içine sığacak büyüklükte koparılır bir kat yufka, üzerine fırça ile zeytinyağı sürülerek 4. kat a ulaşılır ve bu kata yağ sürülmez patlıcanlı harcımız üzerine yayılır ve kalan yufkalar yaklaşık 3-4 kat olacak şekilde harcın üzerine bir kat yufka, fırça ile hafif yağlanarak yufkalar bitirilir. Tepsi kenarında sarkan yufkalar da en son kat bitince üzerine doğru kapatılır ve yufkaların üzeri hafifçe her yeri yağlanır. Tırkıklı bir bıçakla dilimler ayrılır. 180-185 derecede fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.