Cuma, Ocak 04, 2008

FAVA




MALZEMELER

Su miktarı düdüklü tencerede pişirmek için gereken miktardır.

500 gr kuru bakla
1/2 su bardağı (100gr) zeytinyağı
3 adet orta boy soğan (300gr)
7 bardak su
Tuz
Şeker (1,5 yemek kaşığı)

Dereotu (Piştikten sonra kullanılacak)


Yapılışı

Baklalar bol su ile yıkanıp süzülür ve düdüklü tencereye alınır. Kuru soğanlar 4’e bölünür, zeytinyağı, tuz, şeker ve su ilave edilir. Hepsi karıştırılır harlı ateşe düdüğü açık oturtulur. Düdüklü tencere buharı çıkana kadar harlı ateşte, buharı çıkıp düdüğü kapatılınca kısık ateşte 30-35 dakika pişirilir. Baklalar iyice yumuşayıp dağılana kadar pişirilir. El blandrı ile çekilir. Boza kıvamına gelen fava tekrar ocağa alınır, bir iki taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır ince kıyılmış dereotu ilave edilip soğumaya bırakılır. Ilınınca servis tabağına alınır. (Arzuya bağlı:Servis yapılırken üzerine limon suyu ve zeytinyağı gezdirilebilir.)